26 decembrie, a doua zi de Crăciun
Creştinii din lumea întreagă care respectă calendarul pe stil nou sărbătoresc a doua zi de Crăciun - Soborul Maicii Domnului.
Articol de Cristian Curte, 26 Decembrie 2011, 10:54
În plan simbolic, aceasta este o zi în care, pentru cinstirea Maicii Domnului, se adună credincioşii de pe Pământ cu toţi Sfinţii din Ceruri.
Creştinii ortodocşi şi cei greco-catolici sărbătoresc a doua zi Soborul Maicii Domnului.
Biserica obişnuieşte ca după fiecare mare praznic să-i pomenească pe toţi cei implicaţi în evenimentul sacru. În cazul naşterii lui Cristos, este vorba de Fecioara Maria.
Soborul ei este o denumire arhaică pentru adunare sau, am putea spune astăzi, grup de prieteni.
Aşadar, ne amintim în a doua zi de Crăciun de toţi cei care sunt apropiaţi de Maica Domnului, atât aici, pe Pământ, cât şi dincolo, în Ceruri.
Este deci o sărbătoare a comuniunii care uneşte cele două lumi, pe sfinţi cu credincioşii de pe Pământ, prin intermediul rugăciunii Născătoarei de Dumnezeu.
Este o zi în care medităm la iubire şi prietenie, două realităţi pe care Iisus Cristos le-a întărit prin venirea sa pe Pământ.
Mesajul Patriarhului Daniel la Liturghia Naşterii Domnului oficiată în prima zi de Crăciun
Patriarhul Daniel i-a îndemnat pe credincioşi să fie recunoscători faţă de părinţi şi milostivi faţă de familiile nevoiaşe.
Mesajul a fost transmis la Liturghia Naşterii Domnului oficiată în prima zi de Crăciun la Catedrala Patriarhală din Bucureşti.
"Binecuvântarea familiei se vede mai întâi prin faptul că Mântuitorul Isus Cristos s-a născut copil, se vede şi prin faptul că a fi mamă înseamnă a aduce pe lume oameni care sunt chemaţi să trăiască veşnic în iubirea cerească a Preasfintei Treimi. Să ne ajute bunul Dumnezeu ca să ne gândim la copilăria noastră, la părinţii noştri care ne-au născut, la toţi cei care ne-au fost ca şi părinţi şi ne-au ajutat duhovniceşte şi material şi să vizităm în aceste zile mai ales familiile cu mulţi copii şi să aducem bucuria Crăciunului în casele în care este puţină bucurie, în care este puţină comuniune, în care este puţină nădejde", a transmis Patriarhul Daniel.