Crește numărul persoanelor diagnosticate cu infecții respiratorii
Medicii recomandă în continuare respectarea măsurilor de prevenire a infectării, purtarea măștii de protecție, evitarea aglomerației, aerisirea frecventă a spațiilor și izolarea la domiciliu din primul moment al apariției simptomelor.
Articol de Radiojurnal, 20 Ianuarie 2023, 07:45
Crește numărul persoanelor diagnosticate cu infecții respiratorii. Săptămâna trecută au fost înregistrate aproape 140.000 de îmbolnăviri, cu peste o treime mai multe față de săptămâna precedentă. Datele publicate joi de Institutul Național de Sănătate Publică întăresc avertismentele medicilor, care spun că actualul val gripal este foarte intens și este necesară respectarea măsurilor de protecție aplicate în perioada pandemiei.
Raportul Institutului Național de Sănătate Publică indică și înmulțirea cazurilor de gripă.
Au fost confirmate peste 5.000 de infectări săptămâna trecută, față de aproximativ 4.600 raportate în prima săptămână a acestui an.
Răspândirea gripei este extinsă la nivel național, însă cele mai multe cazuri au fost raportate în București, mai bine de un sfert din total, și în județele Iași, Timiș și Cluj.
Autoritățile au raportat de la începutul actualului sezon gripal și 50 de cazuri de infectare simultană - virus gripal cu SARS-CoV-2 sau cu virus sincițial.
Este însă și un pacient care a fost infectat cu toate cele trei virusuri în același timp. S-au înregistrat și 27 de decese la persoane confirmate cu virus gripal; patru dintre ele au avut și alte infecții.
Reprezentanții INSP precizează că în ultimul sezon epidemic de dinaintea pandemiei, adică în iarna 2019-2020, vârful valului de viroze respiratorii a fost atins în luna februarie, când s-au înregistrat peste 170.000 de îmbolnăviri într-o săptămână. Specialiștii spun că sezonul gripal durează, în general, între șase și nouă săptămâni, ceea ce înseamnă că suntem departe de final.
Ei recomandă în continuare respectarea măsurilor de prevenire a infectării, purtarea măștii de protecție, evitarea aglomerației, aerisirea frecventă a spațiilor și izolarea la domiciliu din primul moment al apariției simptomelor.