China a aprobat siguranţa grâului editat genetic
Ministerul chinez al agriculturii, a mai aprobat un nou soi de porumb modificat genetic, şi un soi de porumb editat genetic.
Articol de Radiojurnal, 08 Mai 2024, 23:02
China a aprobat, astăzi, pentru prima oară, siguranţa grâului editat genetic, după ce a extins în ianuarie plantarea de soia şi porumb. Această aprobare este deosebit de importantă în condiţiile în care China este cel mai mare producător şi consumator de grâu.
Redactorul RRA, Gabriela Mitrovici a realiyat o sinteză pe aceastâ temă: Spre deosebire de modificarea genetică, unde sunt introduse în plantă gene străine, editarea înseamnă modificarea celor existente pentru a-şi schimba sau îmbunătăţi performanţa, iar această metodă este considerată de unii oameni de ştiinţă ca fiind mai puţin riscantă. Aprobarea dată acum grâului editat genetic, mult mai rezistent la boli, este deosebit de importantă, ţinând cont de faptul că această cereală este plantată predominant pentru consum, fiind ingredientul principal pentru paste, noodles şi pâine. Tot astăzi, ministerul chinez al agriculturii, a mai aprobat un nou soi de porumb modificat genetic, mult mai rezistent la insecte şi erbicide, precum şi un soi de porumb editat genetic, care are un randament mai mare. Certificatele de siguranţă sunt valabile 5 ani. China, cel mai mare cumpărător de soia şi porumb din lume, doreşte să crească producţia internă prin seminţe cu randament mai ridicat şi să reducă importurile de cereale cu peste 100 de milioane de tone pe an.