Aproape 60 milioane tone de alimente ajung în fiecare an la gunoi în UE
În România ajunge la gunoi în special hrana gătită, fructele, legumele, produsele de panificaţie şi lactatele. Pe ultimul loc este carnea.
Articol de Radiojurnal, 02 Octombrie 2023, 22:51
Aproape 60 de milioane de tone de alimente ajung în fiecare an la gunoi în Uniunea Europeană, arată cele mai noi date ale statisticii comunitare Eurostat. Acest lucru înseamnă 131 de kg pe cap de locuitor. Ultimele măsurători arată că românii aruncă o cantitate similară. Diferă, însă, doar produsele aruncate.
Reporter - Bogdan Isopescu: Uniunea Europeană a produs 58,4 milioane de tone de deşeuri alimentare, adică alimente care pur şi simplu nu au fost consumate şi s-au stricat. 54% din această cantitate reprezintă alimente aruncate de către gospodării, ceea ce echivalează cu 70 de kg pe cap de locuitor. 21% reprezintă risipă făcută de producătorii de alimente şi băuturi, iar nouă procente provin din restaurante şi alte servicii de acest gen. În fine, risipa alimentară cea mai scăzută, în speţă şapte procente, provine din magazine. În total, în Uniunea Europeană, media arată că anual se aruncă 131 de kg pe cap de locuitor. Şapte state membre, printre care şi ţara noastră, nu au raportat date către Eurostat, însă ultimul studiu al Naţiunilor Unite arată că din gospodăriile româneşti provine o cantitate similară cu cea a mediei din spaţiul comunitar, în speţă 70 de kg pe cap de locuitor. Una din diferenţele majore este că România are cel mai mare procent de populaţie risc de sărăcie, 34,4 procente, conform Eurostat, ceea ce înseamnă că, deşi au venituri mai mici, românii aruncă la fel de mult ca restul europenilor. În ţara noastră ajunge la gunoi în special hrana gătită, fructele, legumele, produsele de panificaţie şi lactatele. Pe ultimul loc este carnea.