Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Simona Halep a intrat în istoria tenisului românesc

Simona Halep a urcat luni pe locul 5 în clasamentul WTA aceasta fiind cea mai bună clasare a unei jucătoare române de tenis în ierarhia profesionistă.

Simona Halep. Foto: facebook.com

Articol de Răzvan Stancu, 17 Martie 2014, 11:59

Jucătoarea de tenis Simona Halep a urcat pe locul 5 în clasamentul WTA, cu 4.775 de puncte, aceasta fiind cea mai bună clasare a unei românce în ierarhia WTA.

Recordul stabilit de Simona Halep eclipsează eşecul pe care l-a suferit sâmbătă dimineaţă, în semifinale la Indian Wells, în faţa polonezei Agnieszka Radwanska, scor 6-3, 6-4.

Pentru jucătoarea noastră urmează turneul de la Miami, altul din categoria Premier Mandatory (cele mai importante 4 turnee după cele de Grand Slam), care se desfăşoară în perioada 17 – 24 martie.--fb1

Simona Halep este a patra româncă din istorie care a intrat în Top 20 WTA, după Virginia Ruzici, Irina Spârlea şi Ruxandra Dragomir.

În 13 octombrie 1997, Irina Spîrlea s-a clasat pe locul 7 WTA, record care a fost egalat la 24 februarie de Simona Halep.

Simona Halep se află la mai puţin de 700 de puncte de fostul lider mondial Victoria Azarenka, care ocupă locul 4 şi care nu va participa la turneul de la Miami, care începe săptămâna aceasta.

Jucătoarea noastră are cele mai multe victorii, 57, în circuitul profesionist feminin (WTA), într-un clasament pe ultimele zece luni, devansându-le pe Serena Williams, liderul mondial, 51 victorii, şi pe poloneza Agnieszka Radwanska, 49 victorii.

În ''top 100'' mai figurează alte trei românce, Sorana Cîrstea pe 26, după ce a urcat o poziţie faţă de acum două săptămâni, Alexandra Cadanţu, care a coborât trei locuri şi se găseşte pe 62, şi Monica Niculescu, aflată pe 70, după ce a coborât 7 trepte.

La dublu, Monica Niculescu se menţine pe locul 40 cu 2005 puncte, Raluca Olaru a urcat de pe locul 62 pe 61, cu 1356 de puncte, iar Irina-Camelia Begu a coborât de pe 66 pe locul 73 cu 1.139 de puncte.

Ascensiunea către locul 5 WTA

În decembrie 2012, Simona Halep ocupa locul 47 în clasamentul mondial al tenismenelor.

Românca de 22 de ani, a câştigat în 2013 şase turnee, la Nurnberg, 's-Hertogenbosch, Budapesta, New Haven, Moscova şi Sofia, ajungând la un număr de 53 de victorii anul trecut.

În mai 2013 Simona Halep a reuşit cel mai bun turneu din cariera sa, semifinale, la Roma, fiind învinsă doar de liderul Serena Williams, după ce jucătoarea noastră a eliminat trei nume mari ale tenisului: Radwanska (locul 4 WTA la acea dată), Jankovici (18 WTA) şi Roberta Vinci (15 WTA). În urma acestei evoluţii Halep a urcat pe locul 44.

Următoarea ascensiune importantă în clasament s-a consemnat pe 9 septembrie, când urca pe locul 19 WTA după câştigarea primului turneu de categorie Premier din cariera sa, cel de la New Heaven.

La finalul anului 2013 Simona Halep, devenită numărul 11 WTA, era văută drept principala candidată pentru accederea în top 10 mondial.

De altfel Simona Halep a fost desemnată "Most Improved Player" (jucătoare cu cel mai mare progres în 2013) din circuitul profesionist feminin.

Turneul de la Australian Open, din ianuarie 2014, i-a adus Simonei Halep cea mai bună evoluţie din cariera sa la un turneu de Grand Slam şi un loc 10 WTA.

După turneul de la Doha, primul de categorie Premier 5 din palmaresul româncei, Simona Halep a reuşit să egaleze recordul istoric al Irinei Spârlea, locul 7 mondial.

În martie 2014, Simona Halep s-a oprit în semifinale la Indian Wells, în faţa polonezei Agnieszka Radwanska, iar în urma punctelor acumulate a ajuns pe locul 5 WTA la 17 martie.

Wim Fissette, noul antrenor, a remarcat-o pe Simona Halep vara trecută, când a câştigat primele turnee din carieră, pe zgură la Nurnberg şi pe iarbă la s'Hertogenbosch.

Women's Tennis Association, asociaţia jucătoarelor profesioniste de tenis, a luat naştere în 1973, la Londra, iar prima ierarhie oficială a fost publicată la 3 noiembrie 1975.

WTA reuneşte astăzi peste 2.500 de sportive din 92 de ţări, care concurează anual în 54 de turnee WTA şi patru Grand Slam-uri, organizate în 33 de state, cu premii totale de aproximativ 120 de milioane de dolari.

Situaţia românilor în clasamentul ATP

Tenismanul român Victor Hănescu a urcat trei poziţii şi se află pe locul 84 în clasamentul celor mai buni jucători profesionişti de tenis din lume (ATP), dat publicităţii luni, 17 martie 2014. Cea mai bună clasare a lui Hănescu a fost locul 26 (6 iulie 2009).

Faţă de clasamentul de acum două săptămâni, Adrian Ungur a coborât o poziţie şi este pe 123, Marius Copil a pierdut trei locuri şi a ajuns pe 159.--fb2

Tânărul Patrick Ciorcilă (17 ani) a avut un salt remarcabil de 33 de locuri, şi a ajuns pe locul 534.

La dublu, Horia Tecău staţionează pe locul 26, în timp ce Florin Mergea a urcat pe locul 49.

Cea mai bună poziţie a lui Horia Tecău la dublu a fost locul 6 la 20 august 2012.

Podiumul clasamentului este nemodificat, cu Rafael Nadal lider, urmat de Novak Djokovic şi Stanislas Wawrinka, dar Roger Federer a reuşit un salt de trei locuri şi se află pe 5.

Andrei Pavel, care şi-a încheiat cariera la simplu în anul 2009, a avut cea mai bună poziţie în clasamentul ATP în anul 2004 când a ocupat locul 13.

Ilie Năstase, numărul 1 în 1973

lie Nastase este cel mai mare jucator de tenis român.

Ilie Năstase, fostul numărul unu mondial în 1973, are un palmares impresionant: 150 de meciuri jucate timp de 18 ani pentru Cupa Davis a României, 57 de titluri la simplu, un loc onorant în topul celor mai buni 40 de jucători de tenis din ultimii 40 de ani .

La Wimbledon a fost pe locul 2 în 1972, în finala cu Stan Smith, şi 1976, în finala cu Bjorn Borg.

Din cele 83 de titluri castigate, numai 53 au fost înregistrate de Asociaţia Jucătorilor de Tenis Profesionişti (ATP).

În anul 2005, revista "TENNIS Magazine" îl plasează pe Ilie Năstase pe poziţia 28 în topul celor mai mari jucatori de tenis al ultimilor 40 de ani.

Ca număr de turnee "Tennis Masters Cup" câştigate consecutiv, Ilie Năstase ocupă prima poziţie alături de Ivan Lendl cu 3 titluri câştigate consecutiv.

A jucat timp de 18 ani pentru echipa de Cupa Davis a Romaniei, totalizând un număr de 146 de meciuri, din care 109 câştigate.

De trei ori a jucat finala Cupei Davis cu SUA alături de Ion Ţiriac dar de fiecare dată au pierdut.

Ilie Năstase s-a retras din cariera profesionistă în octombrie 1985, la vârsta de 39 de ani.

Ion Ţiriac

Triplul finalist al Cupei Davis şi castigator al probei de dublu de la Roland Garros în 1970, Ion Ţiriac a devenit în iulie 2013 al doilea tenisman român inclus în Hall of Fame, dupa Ilie Năstase.

Deşi n-a avut o cariera strălucită în comparaţie cu ceilalţi sportivi aflat în această galerie, Ion Ţiriac este recunoscut pentru "fabuloasa sa contribuţie la dezvoltarea tenisului", conform preşedintelui International Tennis Hall of Fame, Stan Smith.

Cu această distincţie, "Hall of Fame", au fost premiaţi în istoria tenisului doar 224 de sportivi.

La simplu cea mai bună clasare a lui Ion Ţiriac a fost locul 56 în 1974, iar la dublu locul 19 în 1979.

Simona Halep a câştigat turneul de tenis de la Moscova
Sport 20 Octombrie 2013, 13:59

Simona Halep a câştigat turneul de tenis de la Moscova

Simona Halep a câştigat turneul de tenis Kremlin Cup unde a învins-o în finală pe Samantha Stosur (Australia) în două seturi,...

Simona Halep a câştigat turneul de tenis de la Moscova
Echipa #antidrog a #RRA, din nou la datorie în lupta cu drogurile
Analize 27 Iunie 2024, 20:37

Echipa #antidrog a #RRA, din nou la datorie în lupta cu drogurile

În prima emisiunea RRA a zilei de vineri, invitată este Patricia Andreea Miclea, președinta Consiliului Județean al Elevilor...

Echipa #antidrog a #RRA, din nou la datorie în lupta cu drogurile
Ce este fuziunea nucleară? AFP a centralizat explicaţii detaliate după reuşita istorică anunţată în SUA
Analize 14 Decembrie 2022, 11:40

Ce este fuziunea nucleară? AFP a centralizat explicaţii detaliate după reuşita istorică anunţată în SUA

Oamenii de ştiinţă americani au anunţat marţi o reuşită istorică în domeniul fuziunii nucleare: pentru prima dată, ei au...

Ce este fuziunea nucleară? AFP a centralizat explicaţii detaliate după reuşita istorică anunţată în SUA
Alegerile din Republica Moldova
Analize 21 Octombrie 2019, 20:14

Alegerile din Republica Moldova

Invitat, Ion Tăbârță, analist politic din Republica Moldova.

Alegerile din Republica Moldova
Moscova publică protocolul secret al pactului Ribbentrop-Molotov
Analize 23 August 2019, 13:45

Moscova publică protocolul secret al pactului Ribbentrop-Molotov

Moscova publică protocolul secret al pactului Ribbentrop-Molotov
Dilemele lui Erdoğan
Analize 18 Iunie 2019, 14:17

Dilemele lui Erdoğan

Dilemele lui Erdoğan
Analize 15 Iunie 2019, 09:22

Profesorul Iulian Chifu despre situaţia din Republica Moldova

Profesorul Iulian Chifu despre situaţia din Republica Moldova
 T. Corlăţean, T. Baconschi și A. Țărnea despre "Summitul de la Sibiu"
Analize 10 Mai 2019, 09:25

T. Corlăţean, T. Baconschi și A. Țărnea despre "Summitul de la Sibiu"

"Summitul şi Declaraţia de la Sibiu" - comentariile lui Titus Corlăţean, Teodor Baconschi și Andrei Ţărnea, la RRA.

T. Corlăţean, T. Baconschi și A. Țărnea despre "Summitul de la Sibiu"