Liturghie solemnă la Catedrala Patriarhală
Ierarhii ortodocşi români participă, în Joia Mare, la o Liturghie solemnă oficiată în aer liber, pe altarul de vară al Catedralei Patriarhale în cadrul căreia va fi sfinţit Marele Mir.

Articol de Radio România Actualităţi, 17 Aprilie 2025, 07:36
Ierarhii ortodocşi români participă, în Joia Mare, la o Liturghie solemnă oficiată în aer liber, pe altarul de vară al Catedralei Patriarhale în cadrul căreia va fi sfinţit Marele Mir. Acesta este folosit în Biserica Ortodoxă Română la Taina Mirungerii şi la sfinţirea de biserici.
Reporter: Remus Rădulescu: ”În tradiţia creştină ortodoxă sfinţirea Marelui Mir se face doar într-o biserică autocefală care nu depinde canonic de o altă structură eclezială. Biserica Ortodoxă Română are autocefalie din 1885. Anul acesta se împlinesc deci 140 de ani de când este autocefală şi 100 de ani de când este Patriarhie.
Sfinţirea Mirului de joi este a 23-a în Biserica Ortodoxă Română şi este oficiată de Patriarhul Daniel, în prezenţa celorlalţi ierarhi din Sfântul Sinod. Marele Mir este compus din ulei de măsline, vin şi 40 de mirodenii. În primele zile ale Săptămânii Mari a fost pregătită o cantitate de 200 de litri de mir. Ultima sfinţire a fost făcută în 2019.
Marele Mir este folosit în Biserică, la ungerea noilor botezaţi şi la sfinţirea bisericilor. El simbolizează darurile Duhului Sfânt care se revarsă în comunitatea celor credincioşi. După sfinţire, mirul va fi distribuit către toate bisericile din ţară şi străinătate şi este şi un semn vizibil al unităţii de credinţă şi al apartenenţei canonice la Biserica Ortodoxă Română.”/editor Florin Lepadatu/