Putin "vrea să demonstreze că Suedia nu se poate apăra"
Rusia are un comportament agresiv față de țările vecine, din punct de vedere militar fiind la cel mai mare nivel de reînarmare de la Războiul Rece, potrivit unui ziar norvegian.
Articol de Răzvan Stancu, 21 Octombrie 2014, 19:45
În aceste zile, armata suedeză vânează ceea ce se crede că ar fi un submarin rusesc în arhipelagul Stockholm.
"Asistăm la un nou tip de război în cazul în care obiectivul este de a influența, fără a exista ciocniri militare directe. Teoria mea este că Rusia încearcă să pună politicienii suedezi și conducerea armatei într-o lumină proastă prin care să demonstreze că nu pot să se ocupe de o amenințare externă", a spus Peter Mattsson cercetător de la Colegiul Suedez de Apărare pentru ediția electronică a ziarului norvegian Aftenposten.
El crede că este o formă de război psihologic prin care Rusia încearcă să demoralizeze populația și să destabilizeze țara.
Atât Suedia cât și Finlanda consideră că Rusia le provoacă militar din ce în ce mai mult.
În 2013 s-a constatat o creștere bruscă a numărului de încălcări a spațiilor aeriene de către bombardiere ale Federației Ruse.
De două ori pe an bombardierele armatei ruse au simulat atacuri asupra Suediei.
Sweden says it has credible reports of a foreign submarine in its waters: http://t.co/rgPGq8wrvWpic.twitter.com/xgCPuXpbXl
— Reuters Top News (@Reuters) October 20, 2014
Potrivit Serviciului de Securitate Suedez (SAPO) Rusia și-a intensificat acțiunile de spionaj.
Rușii încearcă să recruteze agenți, să intre în posesia de hărți militare cu zone secrete ale armatei suedeze, potrivit ziarului norvegian Aftenposten.
La începutul acestui an SAPO a avertizat că Rusia se pregătește de război, notează publicația.--fb2
În luna martie (2014) Rusia a anexat Crimeea după ce mii de trupe au invadat peninsula ucraineană.
Guvernele occidentale și NATO susțin că Rusia au regizat războiul din estul Ucrainei, dar autoritățile de la Moscova neagă acest fapt.
Ucraina este țara care a fost vizată cel mai clar de agresiunea militara a Rusiei.
În ultimele săptămâni Vladimir Putin a crescut în mod semnificativ presiunea asupra Statelor Baltice.
Săptămâna trecută, guvernul japonez a raportat că avioanele militare ruse, în ultimele 6 luni au încălcat spațiul aerian de 533 de ori, ceea ce reprezintă o creștere de 73% față de anul 2013.
Țările vecine Rusiei, “ținte de antrenament”
Experți suedezi din domeniul apărării susțin că Rusia, în ultimii ani, a crescut activitatea militară în mod seminificativ.
Armata rusă face exerciții militare și își testează armele pe țările vecine, care sunt considerate “ținte”. Aceste “exerciții” sunt puse în aplicare în Marea Baltică, Marea Neagră și Oceanul Arctic.
"Rusia vrea să arate că are capacitatea și dorința de a utiliza mijloacele militare dacă este necesar, dar cred că este mai mult o abordare politică, un simbol al politicii de apărare. În anii ‘90, după colapsul URSS, Rusia a fost slăbită. Acum, Vladimir Putin, vrea să arate că Rusia este o superputere", susține cercetătorul Jakub Godzmirski de la Insitutul Norvegian pentru Afaceri Internaționale (NUPI), citat de publicația norvegiană.
Acesta mai crede că Rusia vizează Suedia și Finlanda pentru că acestea nu sunt membre NATO și prin urmare nu sunt atât de bine pregătite.
"Este posibil ca Rusia să încerce să determine Suedia și Finlanda să nu adere la NATO dar cred că se poate întâmpla exact invers", a mai spus Jakub Godzmirski.
Cercetătorul suedez Peter Mattsson crede la rândul său că aceste amenințări vor avea mai degrabă un efect invers, “Suedia va moderniza sistemul de apărare și mai mult fiind mai aproape de NATO”.
Record de înarmare
În ultimii ani, Rusia și-a înnoit armamentul. Bugetul apărării pentru 2015 este de 532 de miliarde de euro, în creștere cu 25% față de anul trecut.
Rusia va folosi anul viitor 4,2% din PIB pentru apărare, o sumă record de la sfârșitul Războiului Rece.
În comparație SUA folosește 3,8% din PIB pentru armată.
În urmă cu doi ani, Putin a lansat un program pentru a înlocui complet materialele și echipamentele militare cu unele noi până în anul 2020.
Mattsson crede că prin forțarea Occidentului și a NATO de a răspunde provocărilor Rusiei, Putin creează pentru populație un inamic și astfel își consolidează puterea și legitimitatea în eventualele acțiuni.
Când cineva privește la o scară mai largă activitatea militară crescută a Rusiei nu poate decât să se îngrijoreze, a concluzionat Peter Mattsson, potrivit ziarului norvegian Aftenposten.
Hartă: Locul (stea roșie) unde armata suedeză a declanșat o amplă căutare a unui presupus submarin.