Mesaje contrastante la "Tuşvanyos"
La Școala de Vară se vorbeşte despre cele mai bune relaţii pe care România şi Ungaria le-au avut vreodată dar și despre autonomia teritorială a așa-zisului Ţinut Secuiesc.
24 Iulie 2010, 09:24
Universitatea de vară "Tuşvanyos” de la Băile Tuşnad, unde participă personalităţi marcante din politica de vârf a României şi Ungariei a lansat, pentru prima dată, în prim plan, subiecte de dezbatere extrem de contrastante.
Pe de-o parte se vorbeşte despre cele mai bune relaţii pe care cele două ţări le-au avut vreodată în istorie iar, pe de altă parte, despre obţinerea autonomiei teritoriale a Ţinut Secuiesc în stradă.
Vicepreşedintele Parlamentului European, Tokes Laszlo, îndeamnă maghiarimea transilvăneană să iasă în stradă pentru autonomie
Acesta a pledat, pentru început, pentru unitatea şi solidaritatea maghiarilor precum şi a acţiunilor comune acuzând, în egală măsură, atât Partidul Civic Maghiar cât şi UDMR că sunt vinovate pentru nerealizarea dezideratului de obţinere a autonomiei teritoriale.
Vicepreşedintele Parlamentului European consideră însă că un instrument valid pentru atingerea unui astfel de scop este ieşirea în stradă a maghiarilor transilvăneni, pe modelul catalan sau kosovar.
Audio: LaszloTokes pentru Radio România Actualităţi.
UDMR, mai rezervat în declarații privind autonomia
Vicepremierul Marko Bela a fost mult mai rezervat în ceea ce priveşte declaraţiile referitoare la modul de obţinere a autonomiei teritoriale.
El a preferat să vorbească despre instrumentele pe care UDMR le are la dispoziţie prin participarea la guvernare şi a subliniat că descentralizarea şi trecerea spitalelor în subordinea autorităţilor locale ţine de conceptul de autonomie.
De asemenea, Marko Bela, a ţinut să precizeze că UDMR nu doreşte să creeze o regiune pe criterii etnice ci doar ţine cont de criteriile obiective ale unei regiuni economice.
Preşedintele comisiei de politică externă din camera deputaţilor, Korodi Attila, spune că nu poate fi de acord cu manifestaţii în stradă, deoarece autonomia se obţine prin dialog şi discuţii permanente.
"Aceste manifestaţii nu trebuie să fie un instrument, întrucât doar prin dialog şi discuţii se poate ajunge la un consens iar pentru obţinerea autonomiei este nevoie de un consens", a declarat Korodi Attila.
Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, crede că mai importantă este găsirea soluţiilor pentru ca cetăţenii să trăiască mai bine.
"O opinie sau o dorinţă se poate exprima în mai multe feluri, domnul vicepreşedinte al Parlamentului European vede aşa, are acest drept şi fiecare dintre noi poate să aibă în vedere diverse alte modalităţi în realizarea acestui scop.
"Eu, personal, lucrez pentru fiecare cetăţean al judeţului Harghita ca viaţa să-i fie mai bună şi oamenii să trăiască mai bine. Sunt şi alte căi, trebuie găsit un compromis politic", a explicat Borboly Csaba.
"Cele mai bune" relaţii româno-ungare
Secretarul de stat în ministerul de externe al Ungariei Nemeth Zsolt a afirmat în mesajul transmis la deschiderea Universităţii de vară „Tusvanyos” că "relaţiile româno - ungare nu au fost niciodată mai bune ca acum".
Acesta a adăugat că în privinta cooperării româno - maghiare există o situaţie unică şi o şansă unică deoarece, în amândouă ţările, îşi încep activitatea partide politice din aceeaşi familie, cea a Partidului Popular Europen.
"Trebuie să profităm împreună de această situaţie deoarece rar se întâmplă aşa ceva şi avem datoria de a construi o Europă puternică în următori ani", a spus Nemeth Zsolt.
El a adăugat că în timpul în care Ungaria va fi la preşedinţia Uniunii Europene va acoperi perioada în care se stabileşte bugetul UE pentru 2014 -2020, motiv pentru care există şansa includerii în cadrului exerciţiului bugetar a unor proiecte comune româno-ungare, fie că este vorba de politica agricolă comună, politica UE de coeziune sau politica energetică comună.
Şeful cancelariei prezidenţiale, Cătălin Avramescu, a declarat pentru Radio România Actualităţi că relaţiile dintre cele două ţări sunt, într-adevăr, foarte bune şi că niciodată nu au fost mai bune.
"Pe de altă parte, unii politicieni-aşa îşi închipuie ei - că aşa pot obţine capital politic, fac declaraţii politice pe care nici nu merită să le comentăm", a adăugat Cătălin Avramescu.
De-a lungul celor 21 de ediţii ale Universităţii de vară „Tusvanyos” de la Băile Tuşnad au fost prezenţi politicieni de vârf din rândul minorităţii maghiare din România şi Ungaria, ai guvernele din cele două ţări.
La dezbaterile de final, de sâmbătă, 23 iulie, sunt aşteptaţi să participe preşedintele României, Traian Băsescu şi premierul Ungariei, Orban Viktor.