Barack Obama, o noua orientare politica?
Mai curând decât să meargă la război cu republicanii şi marile corporaţii, Barack Obama pare sa încerce să refacă relaţiile cu acestia.
08 Ianuarie 2011, 08:19
În rândurile democraţilor consensul este acum că preşedintele Obama care implica la începutul mandatului faptul că el este o alternativă clară la pragmatismul politic al anilor Clinton, a ales în cele din urmă calea centrismului fostului preşedinte democrat în locul urmăririi unor idealuri progresiste îndrăzneţe.
Acestea din urmă au fost sancţionate ca prea de stânga de către americani în alegerile din noiembrie anul trecut.
De atunci preşedintele Obama a fost criticat de ambele părţi ale partidului său.
Cei de la stânga au argumentat că înfrângerea din noiembrie a venit din cauza unei lipse de convingeri populiste şi au pledat ca preşedintele să fie dur cu conservatorii şi corporaţiile.
Democraţii din tabăra lui Bill Clinton au arătat că alegerile demosntrează că administraţia şi aliaţii săi din congres au mers prea departe către stânga şi au cerut o abordare mai bipartizană.
Amândouă părţile partidului au interpretat, însă, anunţul de joi al aducerii la Casa Albă ca şef de personal a unui proeminent om de afaceri de pe Wall Street, William Daley şi cel de vineri al numirii fostului principal consilier economic al d-lui Clinton, Gene Sperling, pentru aceeaşi poziţie în Casa Albă a preşedintelui Obama drept un semn că acesta a decis să urmeze în cei doi ani de mandat rămaşi o politică de centru.
Dl. Sperling a lucrat la Casa Albă toţi cei 8 ani ai mandatului preşedintelui Clinton, dintre care ultimii patru ca lider al echipei economice.
Anunţând ieri numirea lui Gene Sperling, preşedintele Obama a arătat că acesta "a ajutat la formularea de politici care au contribuit la transformarea deficitelor în surplusuri şi la crearea unui timp de prosperitate şi progres pentru familiile americane".
Dl Sperling a lucrat la Goldman Sachs dar şi ca scenarist şi consultant pentru seriale tv ca cel despre Casa Albă, precum "Aripa de Vest".
Gene Sperling a ajutat Goldman Sachs la proiectarea unei iniţiative de educare în domeniul afacerilor a femeilor din ţările în curs de dezvoltare.
De asemenea, a lucrat cu actriţa Angelina Jolie la programe pentru copiii din ţările măcinate de conflicte.
Preşedintele Obama încearcă să refacă relaţiile cu republicanii şi cu marile corporaţii
Analiştii americani spun că preşedintele ar repudia acum teoria progresistă, de stânga, a campaniei sale prezidenţiale.
Mai curând decât să meargă la război cu republicanii şi marile corporaţii, Barack Obama încearcă să refacă relaţiile.
Corporaţiile adaugă, însă, că, de fapt, revenind la oamenii erei Clinton, mişcarea este mai puţin ideologică cât pragmatică, pentru că este vorba despre teoria puterii prezidenţiale şi folosirea ei.
Pentru că, pragmaticul William Daley, în vîrstă de 62 de ani îl înlocuieşte pe la fel de pragmaticul Rahm Emanuel care la rândul lui s-a îmbogăţit lucrând pentru o bancă de investiţii iar Gene Sperling.
William Daley are o filozofie economică de centru, dar nu mai mult decât predecesorul lui, Lawrence Summers, un alt veteran al administraţiei Clinton care a petrecut nu puţin timp ca om de afaceri prosper pe Wall Street.
Aducând la Casa Albă doi democraţi de centru ai Administraţiei Clinton, preşedintele Barack Obama semnalează că este gata să facă campanie pentru priorităţile sale legislative adresându-se direct poporului american, aşa cum a făcut-o adesea fostul Preşedinte Bill Clinton.
Numirile sugerează că preşedintele SUA Barack Obama s-a pregătit pentru o amplă campanie publică pentru a fi perceput ca un reformator care nu aparţine unui partid anume în vreme ce priveşte înainte către alegerile din 2012 când ar putea deveni al treilea preşedinte democrat, după Franklin Roosevelt şi Bill Clinton ales pentru un al doilea mandat prezidenţial.