Analistul economic Dragoş Cabat despre urmările Brexit
Ce înseamnă din punct de vedere economic ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar fără un acord cu Bruxelles-ul şi cine are mai mult de pierdut.
Articol de Cristina Grecu, 23 Decembrie 2018, 09:28
Perspectiva unui Brexit fără acord pare din ce în ce mai probabilă, după ce înţelegerea la care a ajuns premierul Theresa May cu Uniunea Europeană a fost contestată puternic la Londra şi are şanse mici să obţină votul Parlamentului britanic.
Ce înseamnă din punct de vedere economic ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar fără un acord cu Bruxelles-ul şi cine are mai mult de pierdut, a încercat să afle, pentru 'Radiojurnal', Cristina Grecu.
Reporter: Cristina Grecu - Brexit 'no deal' înseamnă că nu va mai exista o perioadă de tranziţie de 21 de luni, ceea ce se poate traduce clar în incertitudine şi presiune sporită în mediul de afaceri - avertizează analiştii economici. Londra transmite Bruxelles-ului că afacerile europene vor trebui să plătească taxe pentru a avea acces la piaţa britanică, dar mesaje similare de atenţionare vin şi viceversa. Analistul economic Dragoş Cabat spune că, de fapt, ambele părţi au de pierdut şi explică de ce.
Dragoş Cabat: Prin pierderea Marii Britanii, care înseamnă nu numai 80 de milioane de oameni, dar şi, practic, a cincea economie a lumii ca forţă, Uniunea Europeană pierde unul dintre polii săi de putere, pe care îi avea, pentru că Marea Britanie însemna, sigur, la nivelul UE, împreună cu Germania, Franţa, Italia şi Spania, să spunem, însemna cele cinci mari puteri, alături de care veneau toate celelalte ţări până la cele 28 de ţări membre acum ale UE.
Reporter: Vorbiţi despre o cifră de afaceri aici, nu?
Dragoş Cabat: Sigur, vorbim ca cifră de afaceri, vorbim ca influenţă, vorbim şi ca putere politică nu numai economică, dar mai importantă pierderea, desigur, este pentru Marea Britanie. Vor fi costuri importante atât în domeniul financiar, care-i loveşte foarte tare pe britanici, cât şi tot ce înseamnă costuri vamale, atât financiare, cât şi tehnbice, adică pur şi simpul vom avea o vamă între Uniunea Europeană şi Marea Britanie.
Reporter: După toate datele, Brexitul a încetinit creşterea economică a Marii Britanii, iar estimările Camerei de Comerţ din această ţară pentru 2018 şi 2019 arată că Regatul Unit va avea cea mai mică creştere economică de la criza din 2009, din cauza lipsei de investiţii şi a scăderii consumului.