Rolul farmacistului în sistemul sanitar
De cele mai multe ori pacientii apeleaza la ajutorul acestuia pentru sfaturi si recomandari medicale, in special in cazul in care se confrunta cu afectiuni minore.
Articol de Adriana Turea, 01 Octombrie 2013, 13:54
Vi s-a intamplat sa va intrebati care este rolul farmacistului in sistemul sanitar?
De cele mai multe ori pacientii apeleaza la ajutorul acestuia pentru sfaturi si recomandari medicale, in special in cazul in care se confrunta cu afectiuni minore.
Pacientii prefera sa se adreseze farmacistului pentru ca ajung mult mai repede la o farmacie decat la medic unde trebuie sa se programeze in prealabil.
Cu toate acestea farmacistul este considerat de catre romani nu un profesionist, ci un simplu vanzator.
Farmacistul invata in facultate sa prepare medicamente si in acelasi timp sa-i explice pacientului actiunea lor.
Dar, in ultimii doi ani, din cauza dezvoltarii industriei farmaceutice, a publicitatii care se face medicamentelor ce se elibereaza fara reteta si uneori celor care au nevoie de recomandarea medicului, rolul farmacistului s-a diminuat si acesta s-a transformat intr-un vanzator care vrea sa obtina profit cu orice pret, spune vicepresedintele Colegiului Farmacistilor, Clara Popescu.
„In conditiile in care este o jungla in care fiecare trebuie sa traiasca, farmacistii recomanda medicamente OTC, medicamente care se elibereaza fara reteta, fara sa mai ia legatura cu medicii respectivi. Faptul ca se platesc medicamentele eliberate pe retete compensate si gratuite la termene intre 300 si 330 de zile, ii determina pe farmacisti sa impulsioneze vanzarea cash ca sa poata avea bani, pentru a-si achita obligatiile catre stat, obligatiile catre angajati si toate celelalte obligatii pe care le are o farmacie care este considerata o Societate Comerciala fara sa se tina cont ca, in primul rand ea este o Unitate Sanitara", a declarat Clara Popescu
Din pacate si unii medici considera farmacistii niste simpli vanzatori.
„Consider eu ca am un feedback bun al pacientelor. In sensul ca vin la control, imi spun daca sunt nemultumite. Pana la urma eu imi pun o parafa pe un tratament. Pe mine nu ma intereseaza sa-i fac vanzare lui X sau Y, eu vreau ca pacientul sa fie multumit”, spune medicul Adina Lungu.
Farmacistul este cel care consiliaza pacientul, contribuie la aderenta pacientului la tratamentul cronic si este partenerul medicului in ceea ce inseamna succesul tratamentului, sustine secretarul de stat in ministerul sanatatii Adrian Pana.
„Lucrul acesta din pacate, este redus la simpla eliberare a medicamentelor, intr-adevar in corespondenta cu reteta, cu reactiile adverse si interactiunile medicamentoase. Exista situatii in care farmacistii contacteaza medicul in cazul in care constata o posibila neregula sau contraindicatie intre mai multe medicamente care au fost prescrise de un medic. Dar rolul acestuia ar trebui sa fie mult mai activ, incurajat. Ar trebui sa fie cu adevarat un partener alaturi de medic in ceea ce priveste succesul tratamentului pentru pacient”, spune Adrian Pana.
Un control mai riguros din partea autoritatilor, modificarea legii exercitarii profesiei, astfel incat Colegiul Farmacistilor sa poata aplica sanctiuni atunci cand este nevoie, dar si practicarea unei meserii frumoase cu daruire ar putea reda demnitatea profesiei de farmacist.