Coreea de Nord susţine că a efectuat un test cu o rachetă intercontinentală
Coreea de Nord a efectuat noul test cu rachete chiar de Ziua Americii şi susţine că a fost vorba despre o rachetă intercontinentală.
06 Iulie 2017, 16:22
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (4 iulie, ora 22:27) - Emisiunea: "Agenda globală" - Realizator: Pavel Ionescu -
Coreea de Nord susţine că a efectuat, marți dimineaţă, un test cu o rachetă intercontinentală, însă armatele americană şi rusă spun că a fost vorba doar despre o rachetă cu rază medie de acţiune.
Totuşi, experţi americani cred că racheta ar putea atinge teritoriul american în Alaska.
Reacţii de condamnare au venit din partea SUA, Uniunii Europene, Japoniei şi Coreii de Sud, iar, la Moscova, preşedinţii rus şi chinez i-au cerut Coreii de Nord un moratoriu asura testelor nucleare şi tirurilor cu rachete balistice, iar Statelor Unite şi Coreii de Sud - să oprească exerciţiile militare comune, pentru a detensiona situaţia.
Reporter: Luminiţa Apostol - Coreea de Nord a efectuat noul test cu rachete chiar de Ziua Americii şi susţine că a fost vorba despre o rachetă intercontinentală, ceea ce ar însemna un progres major în direcţia dorită de Phenian, adică să poată ameninţa nuclear teritoriul SUA. Testul de astăzi a supervizat personal de liderul comunist Kim Jong-Un şi a fost anunţat la televiziunea de stat.
Potrivit acestei surse, citată de agenţiile internaţionale de presă, racheta Hwasong-14 a zburat la o altitudine de peste 2.800 de metri, pe o distanţă de 933 de km, înainte de a atinge o ţintă în Marea Japoniei. SUA, Coreea de Sud şi Japonia au comunicat date similare, însă armatele americană şi rusă au susţinut, în declaraţii separate, că a fost vorba doar despre o rachetă cu rază medie de acţiune, şi nu despre o rachetă intercontinentală.
David Wright, un expert american citat de agenţia France Presse, a estimat că racheta a avut o rază de acţiune de 6.700 de km şi că ar fi suficient pentru a atinge teritoriul american în Alaska.
France Presse comentează că simplul fapt ca Phenianul să deţină o armă de acest tip ar schimba datele problemei şi i-ar conferi mult mai multă greutate în negocierile internaţionale, în încercarea de a obţine concesii din partea Washingtonul.
SUA au condamnat testul şi au făcut din nou apel la China, principalul aliat al Coreii de Nord, să temepreze atitudinea Phenianului, care susţine că este constrâns să se doteze cu o rachetă intercontinentală din cauza pericolului de a fi invadat de cei 28.000 de militari americani staţionaţi în Coreea de Sud.
China, alături de Rusia, le-a cerut ambelor părţi să ia măsuri de detensionare a situaţiei, Coreii de Nord - să-şi întrerupă testele militare, iar SUA şi Coreii de Sud - să înceteze exerciţiile militare din vecinătate. Tot pentru detensionarea situaţiei pe cale diplomatică, premierul japonez Shinzō Abe a spus că este de bun augur faptul că Japonia, SUA şi Coreea de Sud se vor întâlni la reuniunea G20, peste câteva zile, dar şi că speră, de asemenea, în decizii constructive ale preşedinţilor chinez şi rus la întâlnirea de astăzi, de la Moscova.
Uniunea Europeană a avertizat că testul nord-coreean a încălcat rezoluţiile ONU şi a ameninţat cu noi sancţiuni, coordonate cu ceilalţi parteneri internaţionali. Sancţiunile nu au avut, însă, efecte vizibile asupra Coreii de Nord, care este foarte izolată, singurele schimburi comerciale făcându-le cu ţara vecină şi aliată China.
France Presse este de părere că China nu este tentată să ia măsuri care ar destabiliza Coreea de Nord, de teama unui posibil val de refugiaţi pe teritoriul său, dar şi pentru că s-ar putea trezi cu trupe americane la frontiera sa, în eventualitatea reunificării peninsulei coreene.
Ascultă aici reportajul în emisiunea Agenda globală, din 4 iulie 2017.
Citește aici toate reportajele din Agenda globală, 4 iulie 2017.