Un nou ambasador american "cu agendă economică"
Fostul adjunct al misiunii americane la Bucuresti, Mark Taplin, spune ca intarzierea numirii unui ambasador american in Romania ţine de lupta politică de la Washington.
Articol de Carmen Gavrilă, 23 Martie 2015, 21:08
România va intra în programul Visa Waiver, dar nu în perioada imediat următoare, din cauza diferenţelor de opinie din Congresul american, a declarat pentru Radio Romania, fostul adjunct al misiunii americane la Bucuresti, Mark Taplin.
Diplomatul spune ca intarzierea numirii unui ambasador american in Romania nu tine de relatia bilaterala ci de lupta politica de la Washington.
Mark Taplin a precizat ca viitorul ambasador va avea cel mai probabil un mandat concentrat pe relatia economica dintre Statele Unite si Romania, mai ales că pe fondul ultimelor evoluţii din România, se provilează o perioadă favorabilă în schimburile
economice.
AUDIO:
Redactor: Avem un Parteneriat Strategic care funcţionează excelent pe componentele politică şi militară, dar cea economică încă nu arată aşa cum şi-ar dori România...
Mark Taplin:Cred că alegerea unui nou preşedinte cu un trecut ca primar cu realizări importante, care a demonstrat că înţelege ce vor investitorii, reprezintă un semnal pozitiv. De asemenea există o schimbare, faţă de acum 10 ani, în lupta impotriva corupţiei şi a corupţiei oficialilor. Cred că România trebuie să continue aceste eforturi. Cel mai important domeniu deschis în România pentru investitori, nu doar americani, este energia. România este în mod special foarte bine plasată pentru a se dezvolta pe baza resurselor sale energetice şi a poziţiei sale geografice. Investitorii interesaţi de această regiune a Europei, unde în altă parte să se uite dacă nu spre România şi Polonia.
Redactor: Când spuneţi investitori in energie, de oriunde, includeţi şi Rusia?
Mark Taplin: Mi-aş dori ca investiţiile ruseşti să vină aici dar în aceiaşi termeni ca cele britanice, franceze, germane ori americane. Asta e una din problemele modelului rusesc. În timp ce România lucrează serios împotriva corupţiei, vedem tocmai opusul în Rusia. Dacă aţi putea avea investiţii ruseşti pe o bază deschisă, în mod transparent şi clar de înţeles cu practici economice admise internaţional, atunci ar fi ceva firesc. Cred că România ar fi bine să se uite în alte părţi după investitori, în Europa ori chiar în China, cu care aveţi o lungă relaţie şi care reprezintă o oportunitate, sau în Orientul Mijlociu ori Africa.
Redactor: Dată fiind istoria cu Rusia, în România există temeri că Moscova ar putea încuraja tensiuni interne aici, pe modelul din Ucraina, folosindu-se de minorităţi.
Mark Taplin: Important e că România a făcut o alegere fundamentală strategică, pe vremea preşedintelui Constantinescu, şi a menţinut-o, ceea ce va adus în NATO şi UE. Ucraina in schimb a avut o poziţie mai ambivalentă. Câtă vreme România, Europa şi noi aliaţii vom fi consecvenţi şi uniţi în poziţia faţă de Rusia, nu prea mai rămâne loc pentru Moscova să facă mişcări agresive. Nu cred că sunt motive de îngrijorare în România. Cea mai bună metodă pentru România de a-şi asigura securitatea dar şi pe cea a Alianţei, este să ofere Ucrainei sprijin diplomatic, economic unde se poate, şi cooperare militară. Şi ar trebui să facă la fel în cazul Republicii Moldova. Romania are un rol special de jucat în aceste circumstanţe iar lumea aşteaptă de la România, in contextul Alianţei, şi alte acţiuni cum a fost vizita preşedintelui Iohannis de la Kiev săptămâna trecută.
Redactor: Consideră Statele Unite Ungaria ca o vulnerabilitate în Uniune şi în NATO, din cauza relaţiei speciale Budapesta Moscova?
Mark Taplin: Evident sunt membre ale Uniunii şi ale NATO care din punct de vedere economic sunt mai dependente de Moscova, care deci e posibil să facă presiuni asupra lor. Dar, deşi au fost îngrijorări legate de poziţia Ciprului ori a Greciei sau Ungariei asupra sancţiunilor împotriva Rusiei, e clar că Uniunea este fermă în păstrarea sancţiunilor şi aplicarea acordurilor de la Minsk. Deşi Rusia a încercat să se folosească de unele diferenţe de opinie, Uniunea Europeană este unită, la fel Uniunea şi Statele Unite fac în continuare front comun.