"Trebuie să credem în moneda euro"
Ministrul culturii şi turismului din Grecia, Pavlos Yeroulanos a acordat un interviu în exclusivitate pentru Radio România Actualităţi.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 08 Noiembrie 2011, 14:44
Foarte multă lume descrie situaţia actuală din Grecia ca fiind haotică. Cum se văd lucrurile din interiorul guvernului?
Pavlos Yeroulanos: E o situaţie foarte dificilă, fără discuţie, dar cei mai mulţi oameni cred că am descoperit aceste probleme în 2009 şi atunci am cerut ajutorul Uniunii Europene. În realitate, însă, Uniunea Europeană monitoriza economia grecească din 2004. Din 2004 pînă în 2009, Uniunea Europeană a avut o imagine clară a situaţiei financiare a Greciei.
Aşa că sunt două variante: fie fostul guvern conservator a informat Uniunea Europeană despre aceste probleme, dar Uniunea a ţinut această informaţie pentru ea şi nu a făcut nimic, fie guvernul nu a prezentat aceste probleme, caz în care ne întrebăm ce monitorizare făcea Uniunea Europeană.
Spun acest lucru pentru că o dată ce vom ieşi din această încurcătură, vom face tot posibilul pentru a ne asigura că nu se va mai întâmpla din nou. Grecia a făcut multe greşeli pe care trebuie să le îndreptăm, dar în acelaşi timp trebuie să vedem cum funcţionează Uniunea Europeană. Nu văd niciun rost să avem o Uniune Europeană sau o monedă comună, dacă nu există mecanisme monetare eficiente.
Credeţi că la un moment dat cineva ar trebui tras la răspundere pentru situaţia creată şi chiar să fie judecat pentru greşelile făcute?
Pavlos Yeroulanos: Prioritatea nu trebuie să fie acum căutarea de vinovaţi, ci rezolvarea problemei. Din păcate, acest lucru îi va costa scump pe greci iar oamenii sunt deja înfuriaţi. Şi poporul grec este cel care spune: "Gata! Cei care au guvernat ţara înainte trebuie traşi la răspundere!".
Dar o dată ce începi o astfel de discuţie, ea va aluneca înspre cauzele care au stat la baza problemei şi sunt convins că guvernul precedent va găsi scuze despre problemele care existau dinainte şi pe care nu a avut timp să le corecteze şi aşa mai departe. Va fi o discuţie fără sfârşit. Dacă există o responsabilitate legală cei vinovaţi trebuie să plătească, dar mai important e să ne asigurăm că astfel de lucruri nu se vor mai întâmpla.
Grecia va avea un guvern de uniune naţională. E aceasta cea mai bună soluţie?
Pavlos Yeroulanos: Depinde. Guvernele de uniune naţională pot fi extrem de puternice sau extrem de slabe. Sper că evenimentele viitoare vor duce la formarea unui guvern puternic, pentru că astfel vom putea trece măsurile de care avem nevoie. Dacă va fi un guvern slab, nu va avea viaţă lungă.
Dar este o variantă mai bună decât un referendum?
Pavlos Yeroulanos: Nu neapărat! Un referendum în circumstanţele corecte ar putea fi o soluţie mult mai bună pentru că implică voinţa populară. Am o presimţire că un eventual referendum ar fi fost în favoarea rămânerii în zona euro. Dar au fost unii care s-au temut de rezultatul referendumului. Eu nu mă număr printre ei pentru că sunt convins că grecii ştiu ce e mai bine pentru ei şi ar vota în consecinţă.
Cât de mult ar fi afectată economia Greciei dacă ţara ar fi nevoită să revină la drahmă?
Pavlos Yeroulanos: Sunt mulţi oameni care susţin că o monedă proprie îţi pemite să o devalorizezi. Dar devalorizarea are efecte efemere. De aceea cred că e important să ne luăm un angajament ferm faţă de euro. Trebuie să credem în ea şi să ne menţinem parcursul. Cel mai grav ar fi să transmitem semnale mixte, ba că suntem, ba că nu suntem în favoarea euro. Avem nevoie de o atitudine fermă care să ne permită să ieşim din această situaţie.
Dar care este percepţia grecilor faţă de restul europenilor? Îi privesc ca pe nişte intruşi care vin în ţara lor ca să le spună ce să facă?
Pavlos Yeroulanos: Sentimentele sunt împărţite. Pe de o parte grecii realizează că multe dintre realizările ultimilor ani se datorează Uniunii Europene şi sunt recunoscători pentru asta. Pe de altă parte, măsurile de austeritate luate sunt foarte dure şi foarte dureroase şi anulează o parte a sprijinului existent în trecut pentru Uniunea Europeană. Trebuie să ne concentrăm eforturile pe întărirea acestor relaţii şi în momentul în care criza se va încheia, vom fi cu toţii mai puternici decât la început.
Cât de mult a fost afectat sectorul turistic de această criză a datoriilor?
Pavlos Yeroulanos: Nu a fost afectat deloc. 2011 va fi un an record pentru noi. Nu am mai avut niciodată un an atât de bun şi este un lucru încurajator. Criza a afectat mult ţara, dar turismul dă o mână importantă de ajutor la redresarea situaţiei şi acesta este un prim semn ca economia îşi poate reveni.
Care ar fi explicaţia pentru acest an foarte bun al turismului elen?
Pavlos Yeroulanos: Glumind, aş spune că o publicitate proastă e mai bună decât nicio publicitate. Dar am luat şi nişte măsuri care să contribuie la acest proces. Spre exemplu am redus TVA-ul la aproape jumătate, iar acest lucru a permis companiilor turistice să creeze pachete foarte atractive.
De asemenea, am avut ţinte precise pe piaţă şi am încercat să promovăm Grecia în funcţie de nevoile fiecărei pieţe. 2010 a fost un an foarte dificil pentru noi, dar tot am avut profit pentru că am intrat pe pieţe noi, iar aceste pieţe s-au mărit în acest an şi ne-au ajutat să obţinem rezultatele actuale.
Puteţi garanta că în anii următori turismul elen se poate menţine la standarde înalte şi poate practica în continuare tarife competitive?
Pavlos Yeroulanos: Toată lumea caută preţuri atractive şi avem în Grecia o nouă generaţie de hotelieri care înţeleg cât de competitivă este piaţa şi cât de important este conceptul de "valoare pentru bani". Generaţiile precedente erau diferite. Construiau un hotel şi aşteaptau să le vină clienţii. Cei de acum ştiu să se promoveze şi ştiu să se folosească de toate avantajele pe care le oferă internetul.
Grecia este recunoscută pentru monumentele sale. Lipsa banilor pune în pericol aceste monumente? Există riscul să se degradeze?
Pavlos Yeroulanos: Nicidecum. Am reuşit într-o perioadă foarte scurtă de timp să protejăm multe dintre aceste monumente prin intermediul unor proiecte europene. Iar acum încercăm chiar să găsim soluţii pentru a le spori valoarea ştiinţifică şi să le facem mult mai accesibile vizitatorilor.
În calitate de ministru al turismului, misiunea dumneavoastră este să atrageţi cât mai mulţi turişti şi, implicit, să obţineţi cât mai mulţi bani, în special de pe pieţele europene. Este dificil să faceţi acest lucru într-un moment în care în Grecia intră deja sume importante din fondurile europene?
Pavlos Yeroulanos: Ajutorul venit din partea Uniunii Europene ne ajută să înregistrăm creştere economică. Dacă e ceva ce ne poate ajuta să ieşim din criză aceasta este creşterea economică şi orice ne poate ajuta să o obţinem este binevenit, iar turismul poate face acest lucru. Pe de altă parte, există un interes foarte mare din partea investitorilor străini pentru Grecia şi tot ce aşteaptă ei acum este să vadă deciziile pe care le va lua Uniunea Europeană.