Se schimbă componenţa Curţii Constituţionale
De luni, în componenţa Curţii Constituţionale se vor afla trei judecători propuşi de preşedintele Băsescu, doi de PDL, doi de PNL, unul de PSD şi unul de UDMR.
Articol de Radu Şarpe, 07 Iunie 2013, 19:46
Noii judecători la Curtea Constituţională, Daniel Morar, Mona Pivniceru şi Valer Dorneanu îşi vor prelua luni mandatul.
Curtea Constituţională se înnoieşte odată la trei ani cu o treime din judecătorii ei.
Din cei nouă judecători, trei sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de preşedintele României.
De luni, în componenţa Curţii Constituţionale se vor afla trei judecători propuşi de preşedintele Băsescu, doi de PDL, doi de PNL, unul de PSD şi unul de UDMR.
Reînnoirea Curţii Constituţionale nu ar trebui să schimbe nimic în activitatea acesteia, apreciază un fost preşedinte al Curţii, profesorul Lucian Mihai.
"Reînnoirea componenţei Curţii Constituţionale constituie un proces firesc. În mod normal, această reînnoire nu ar trebui să conducă la schimbări în activitatea normală. Părerea mea este că fiecare dintre aceştia constituie o foarte bună alegere, sunt oameni cu experienţă în domeniul juridic" spune profesorul Lucian Mihai.
Reporter: De-a lungul vremii, mulţi au susţinut că judecătorii Curţii Constituţionale nu trebuie numiţi de instituţii politice. Ce părere aveţi?
Lucian Mihai: Nu sunt numiţi de către instituţii politice. Sunt numiţi de către autorităţile statului român. Sigur că au o componenţă care rezultă dintr-un proces politic. Este o numire statal-juridică. Mai departe, desigur, problema este dacă, în mod concret, sunt selectate persoanele potrivite, pe lângă criteriile formale prevăzute de Constituţie. De fiecare dată ar trebuie să se aibă în vedere selectarea unor persoane care au dobândit deja un prestigiu profesional, subliniez profesional, nu un prestigiu politic. Persoana care are deja un prestigiu profesional va fi indepedentă, pentru că este greu să renunţi la rezultatul muncii tale.
Reporter: Există vreo garanţie că, din momentul în care judecătorii sunt numiţi la Curtea Constituţională, ei sunt independenţi faţă de cei care i-au desemnat?
Lucian Mihai: Constituţia nu poate să facă mai mult decât a stabili în mod clar că judecătorii Curţii Constituţionale sunt independenţi, de aceea ei sunt invamovibili, de aceea mandatul este cel mai îndelungat ca număr de ani din toate funcţiile publice din stat, de aceea nu pot fi numiţi din nou în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale. Ei nu trebuie să se lupte spre a fi realeşi. Ar trebui să prevadă, eventual, în Constituţie că, după expirarea mandatului unui judecător al Curţii Constituţionale, acesta nu mai poate să ocupe o demnitate, oricare ar fi, în cadrul statului român.
Reporter: Ce rol a avut, de-a lungul activităţii, Curtea Constituţională în lupta dintre opoziţie şi putere?
Lucian Mihai: Importanţa reală a unei Curţi Constituţionale, în oricare ţară, se vădeşte în momentele de criză. Câtă vreme lucrurile merg bine, legile sunt aplicate, lupta politică dintre putere şi opoziţie se desfăşoară potrivit regulilor statului de drept. Curtea Constituţională nu are niciun rol în funcţionarea statului, decât atribuţiile sale de rutină.
În momentul în care, însă, se produc dereglări de funcţionare, de-abia atunci se vădeşte cât de importantă este o Curte Constituţională. Din păcate, în timpurile recente, rolul Curţii Constituţionale s-a vădit în ţara noastră. Indiferent de modul în care putem percepe conţinutul unor decizii sau a altora ale Curţii Constituţionale, în sensul că anumite decizii au favorizat puterea, alte decizii au favorizat opoziţia. Printr-o privire de ansamblu, trebuie să tragem concluzia că, în lipsa Curţii Constituţionale, lucrurile ar fi putut să devină şi mai grave.