România "continuă să sprijine parcursul european al R. Moldova"
Într-un interviu pentru Radio Chişinău, Crin Antonescu a catalogat drept istorică decizia Curţii Constituţionale a Republicii Moldova prin care limba română devine limbă oficială.
Articol de Mircea Dascaliuc, Radio Chişinău, 06 Decembrie 2013, 07:36
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, era la Chişinău când s-a anunţat decizia Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, prin care limba română a fost recunoscută drept limbă oficială în stânga Prutului.
El a salutat hotărârea Curţii Constituţionale a Republicii Moldova prin care limba română este repusă în dreptul său istoric:
"Este un moment istoric pentru că e vorba de o miză istorică, este o temă elementară de identitate, este o bătălie pe care au dus-o vreme de mulţi, mulţi ani de zile toţi cei care porneau de la un adevăr şi vroiau recunoaşterea unui adevăr, şi anume că există limba română pe care o vorbesc cei din stânga Prutului, ca şi cei din dreapta Prutului", a spus Crin Antonescu.
Audio: Interviul acordat de Crin Antonescu la Radio Chişinău
Proiecte pentru sprijinirea integrării Republicii Moldova în UE
România va acorda şi în continuare tot sprijinul nu doar politic, ci şi prin acţiuni şi proiecte concrete pentru ca procesul de integrare europeană a Republicii Moldova să fie cât mai rapid, iar oamenii să simtă cât mai repede beneficiile acestuia, a spus Crin Antonescu.
Întâlnirile avute cu preşedintele Nicolae Timofti, premierul Iurie Leancă şi cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, sau cu reprezentanţii partidelor aflate la guvernare, au vizat agenda bilaterală a celor dou parlamente şi au reliefat susţinerea necondiţionată a actualei conduceri pro europene de la Chişinău în perioada dificilă care urmează parafării Acordului de asociere şi a celui de Liber Schimb.
În acest context, preşedintele Senatului a declarat că a adus la Chişinău mandatul de solidaritate şi susţinere pentru Republica Moldova al întregii clase politice romaneşti.
Joi, preşedintelui Senatului României, care a ţinut un discurs la Academia de Ştiinţe a Moldovei, intitulat "Uniunea Europeană, casa noastră comună", i-a fost înmânată cea mai înaltă distincţie a forului ştiinţific.
Ultimul punct al agendei preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, a fost vizitarea Radio Chişinău, un proiect special asumat integral de către Radio România Crin Antonescu a apreciat contribuţia Radio Chişinău la întărirea legăturilor românilor de pe cele două maluri ale Prutului şi a lansat un mesaj pentru românii basarabeni:
"Suntem alături, suntem împreună cu voi, nu sunteţi singuri şi nu suntem împreună singuri în Europa. Vă spun Sărbători Fericite! şi La Mulţi Ani! în limba română, fără să mai fac nici o precizare, pentru că deja avem acte în regulă şi de la Curtea Constituţională pentru asta", a spus preşedintele Senatului.
Aceasta este prima vizită la Chişinău a lui Crin Antonescu în calitate de preşedinte al Senatului României.
Tot la Chişinău, după o întâlnire cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, Crin Antonescu a anunţat că România va fi prima ţară care va renunţa la vizele pentru cetăţenii moldoveni odată ce Uniunea Europeană va lua această decizie.