Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Roberta Anastase despre remaniere şi soarta legilor

Invitatată la România Actualităţi este preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.

Roberta Anastase despre remaniere şi soarta legilor
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase. Foto: SRR.

05 Mai 2010, 17:54

Realizator: Bună ziua, stimaţi ascultători, sunt Silvia Ilieş şi vă invit la o ediţie specială. Invitatul nostru special, Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor. Bine aţi venit la noi!


Roberta Anastase: Mulţumesc pentru invitaţie.


Realizator: Ştiri multe astăzi şi care arată că programul Guvernului, prezentat în Parlament în luna ianuarie, nu poate fi atins. După analiza datelor primului trimestru, România revine puternic în criză, având ceea ce spune în teoria economică o criză de tip "W" şi s-ar părea că de data aceasta, declinul va fi şi mai mare. O bilă neagră pentru Executiv, ţinând seama că s-a angajat să scoată ţara din criză începând cu trimestrul al doilea. Ba chiar punctele de forţă ale programului de guvernare, promisiunile electorale, modernizarea statului, restructurarea administraţiei, combaterea corupţiei, evaziunii fiscale, combaterea sărăciei, educaţie modernă, disciplină fiscală, justiţie, creştere economică, sunt puse în discuţie, au creat controverse. Ştirea zilei: remaniere. Chiar în rândul partidului de guvernământ, unii sunt de părere că ar trebui să se facă în toamnă, alţii, să se facă chiar acum. În ce tabără sunteţi? Cum interpretaţi datele economice şi politice, sociale, ale ţării, în calitatea dumneavoastră de al treilea om în stat şi ce aţi făcut, în calitatea pe care o aveţi, să nu se ajungă aici?

Roberta Anastase: În momentul în care am intrat la guvernare, după desemnarea primului ministru şi alegerea pentru al doilea mandat a domnului preşedinte, am ştiut că ne asumăm guvernarea într-o perioadă foarte dificilă. Şi ştiam foarte bine că nu urmează o perioadă uşoară şi o perioadă în care trebuie să iei măsuri care sunt uşoare pentru populaţie. Din punctul ăsta de vedere, încă de la început am discutat despre ideea că s-ar putea să ajungem şi la o remaniere, că e posibil ca lucrurile să nu meargă neapărat foarte bine. Am intrat, ne-am asumat totuşi acest lucru şi ne-am asumat de unii singuri, pentru că vă reamintesc că şi PSD şi PD-L s-au comportat într-un mod laş, în sensul în care unii au fugit de la guvernare, şi mă refer la cei de la PSD şi alţii nu au avut curajul să-şi asume guvernarea într-o perioadă atât de grea pentru România - şi mă refer la cei de la PNL.

Ei bine, pornind încă de la început cu această gândire, spun şi acum, cum am spus-o şi atunci, da, este posibilă o remaniere, nu ştiu să vă spun când, nu am discutat acest lucru în interiorul partidului, dar nu exclud această posibilitate. Şi cred că de fiecare dată, în momentul în care porneşti la un drum atât de greu, trebuie să iei deciziile care sunt cele mai bune, în primul rând pentru oameni. În ceea ce priveşte deciziile pe care le-am luat, şi ni le-am asumat, de modernizare a statului, eu cred că ele merg înainte şi că dacă la Senat, astăzi, şi zilele acestea, se discută Legea pensiilor, la Cameră se discută Legea educaţiei. În acelaşi timp, avem codurile în discuţie, de procedură şi vă pot spune că, probabil în această săptămână, va fi finalizat Codul de procedură civilă.

Şi mi-aş dori ca în cel mai scurt timp să fie gata şi cel de procedură penală. Acolo lucrurile au fost, cel puţin eu cred, puţin tergiversate. Dar am încrederea în colegul meu Daniel Buda, cel care coordonează procedura civilă, că o dată ce îşi va termina această misiune, va prelua şi cealaltă misiune, asumată până în acest moment de colegii de la PSD. E clar că nu sunt în stare, sau mă rog, tergiversează adoptarea Codului de procedură penală şi atunci trebuie să ne asumăm tot noi acest lucru. Sunt multe lucruri care sunt în desfăşurare, ca să revin la întrebarea dumneavoastră, nu exclud o remaniere. Cu siguranţă, primul cuvânt îl va avea premierul în acest subiect.


Realizator: La această oră, premierul Emil Boc, cu o parte a Executivului, se află la Cotroceni. Am două întrebări pentru dvs. despre această întâlnire. Consideraţi că este posibil ca astăzi primul ministru să îşi dea demisia? Sau consideraţi că astăzi se va face remanierea guvernului, date fiind negocierile cu FMI?


Roberta Anastase: Nu ştiu să vă spun, să vă răspund.


Realizator: Ce simţiţi? Ce ştiţi?


Roberta Anastase: Nu ştiu să vă răspund la niciuna dintre întrebări. Suntem într-un moment dificil şi cifrele economice nu arată bine. Este adevărat, mai degrabă, cred că se discută despre soluţii, despre deciziile care ar trebui luate din punct de vedere economic. Nu mă gândesc că neapărat se discută despre o remaniere. Dar, cum nu am această informaţie, prefer să nu speculez pe marginea ei.


Realizator: Vorbim de cifrele economice. S-a promis în campanie, în 2004, când au fost câştigate alegerile, în toate campaniile, că nu se vor mări taxele şi impozitele. Aceasta o spuneau politicienii. Analiştii economici şi FMI, alte instituţii de evaluare economică spuneau că, mai devreme sau mai târziu, România va ajunge în situaţia în care să fie obligată să îşi mărească taxele şi impozitele. Să presupunem că se vor mări, în ce limită se vor mări şi în ce direcţie ne îndreptăm în acest moment, mai ales că venim pe un fond de mare criză, în care totul s-a condensat?


Roberta Anastase: Există, cel puţin până în acest moment, două abordări la nivel public. Niciuna dintre ele nu este una oficială, ca să discutăm pe nişte declaraţii oficiale. Drept pentru care, şi eu, cu dvs., îmi permit doar să analizez opiniile afirmate public şi nu cele oficiale. Există două abordări, spuneam: una care vizează creşterea fie a cotei unice, fie a TVA, şi o a doua abordare care vizează, pe de o parte, reducerea cheltuielilor bugetare şi, pe de altă parte, creşterea unor taxe care vizează, să zicem, anumite tranzacţii imobiliare sau unele...


Realizator: Deci noi taxe şi impozite...


Roberta Anastase: Pentru o anumită categorie de oameni, pe produsele de lux, să spunem. În condiţiile acestea, şi tranzacţiile imobiliare.


Realizator: Oricum accizele sunt probabil suficient de mari.


Roberta Anastase: Acestea sunt cele două, cel puţin, abordări. Eu zic că până în momentul în care nu sunt discuţiile încheiate şi cu FMI, astfel încât să existe o poziţie publică, pe marginea căreia să discutăm într-un mod constructiv, bine ar fi să luăm lucrurile la rece, să discutăm raţional şi să spunem că în momentul acesta nu avem aceste date. Dacă mă întrebaţi ca o opinie personală în acest moment şi până a vedea cifrele, v-aş spune că prima mea reacţie, ca membru al unui partid de dreapta, este...


Realizator: ... şi de guvernământ...


Roberta Anastase: Şi de guvernământ, dar în primul rând ca membru al unui partid de dreapta, aş spune că ideea de a creşte cota unică ar fi o idee pe care ar trebui să o adoptăm numai în ultimă instanţă. Ba, mai mult, aş fi tentată să nu o luăm în discuţie, să nu o discutăm. Pentru că eu cred că introducerea cotei unice a fost un gest extraordinar de sănătos pentru economie şi a dus la o creştere economică extraordinară. În acelaşi timp cred că oamenii de afaceri, firmele private, în cadrul cărora lucrează o groază de români, terbuie să simtă acest semnal şi această mână întinsă dată guvernului. În egală măsură, cred că trebuie să ne orientăm foarte serios în a elimina evaziunea. Cred că foarte multe demersuri şi eforturi trebuie orientate către această zonă. Ca să concluzionez, eu aş merge pe ideea găsirii unor soluţii altele decât cele de a creşte cota unică şi chiar TVA, dar în primul rând cota unică.


Realizator: Mulţumesc mult pentru aceste precizări. Am ajuns într-un punct destul de delicat, chiar de răspuns al dvs. Şi vă întreb oficial acum: cum priveşte partidul de guvernământ FMI?

Realizator: FMI dă liniile strategice ale politicii economice în acest moment, fiind creditor, sau guvernul îşi face propria politică? Este o întrebare care... la ora actuală aşteptăm să vedem ce zice FMI, să vedem ce se decide cu FMI. Până la urmă, cum este această interdependenţă? Ei ne dirijează pe noi, ca să ştim despre ce este vorba?

Roberta Anastase: Dacă ar fi aşa chiar ar fi un lucru foarte rău. Eu cred că, mai degrabă, ne aflăm într-un parteneriat. Guvernul are o serie de obiective asumate. Sigur, obiectivele cuprinse în acordul cu FMI cred că sunt unele foarte bune pentru modernizarea României, pentru că...


Realizator: Dar n-au fost atinse în datele statistice. Aicea este cred că problema.

Roberta Anastase: Vorbeam de salarizarea unică, vorbeam de pensii. Iată nişte legi care sunt importante pentru modernizarea României şi au fost văzute şi de analiştii economici de la Fondul Monetar Internaţional ca fiind nişte decizii corecte, bune şi care pot deveni, dacă vreţi, şi nişte exigenţe ale Fondului Monetar Internaţional. E adevărat că, pe de altă parte, important e dialogul, e importantă această consultare, cu atât mai mult cu cât atât reprezentanţii Comisiei Europene, pentru că noi mereu vorbim de Fondul Monetar, dar nu vorbim, mult mai important, de Comisia Europeană. Reprezentanţii Comisiei Europene dar şi experţii economici ai Fondului Monetar Internaţional pot să vadă şi să urmărească evoluţiile economiilor şi din alte ţări. Pentru că vorbim de un context de criză generalizată, în care e important să vezi cum evoluează şi economiile celelalte, astfel încât să poţi să fii în situaţia...


Realizator: Majoritatea au început să crească.


Roberta Anastase: Nu este chiar aşa.Vorbim de câteva...


Realizator: Nu toţi sunt în dublu V, adică în dublu V cu revenire în criză cum suntem noi, nu sunt foarte multe.


Roberta Anastsase: Dar nu e nici neapărat o evoluţie care să fi fost cea aşteptată. Criza asta, economică încă de la începutul ei, a fost greu de previzionat şi a evoluat într-o modalitate care a infirmat toate previziunile analiştilor economici. De aceea, eu aş trata cu multă circumspecţie şi, având în vedere acest profil al crizei economice, cel puţin până acest moment ca fiind greu de prezis, în sensul în care ea evoluează. Merg pe ideea unui dialog cu Fondul Monetar Internaţional, dar şi cu Comisia Europeană, nu cu ideea unor instituţii care impun o politică a guvernului. Şi-mi doresc ca lucrul ăsta să nu se întâmple.

Realizator: Da, mulţumesc foarte mult pentru aceste precizări şi merg spre un alt domeniu care vă priveşte personal. În urmă cu doi ani aţi promis o reformă profundă a Parlamentului. Ce aţi realizat din ce-aţi promis? Spre exemplu, cumulul pensiilor cu indemnizaţiile parlamentarilor? Curtea Constituţională s-a pronunţat că este posibilă această situaţie şi că este permis. Dumneavoastră aţi iniţiat un proiect de lege prin care doriţi să fie interzise.


Roberta Anastase: O să fie scoasă această prevedere


Realizator: La Comisia juridică s-a primit...Cum? Aţi...


Roberta Anastase: Deci să fie scoasă din statutul, din legea cu privire la statutul deputaţilor şi senatorilor, posibilitatea de a fi cumulate cele două. Asta am propus.


Realizator: Din cât ştim noi, la Comisia Juridică...


Roberta Anastase: Nu, Comisia de statut.


Realizator: Este un aviz, da, este un aviz negativ şi care se va duce săptămâna viitoare, probabil în plen...


Roberta Anastase: Nu, mai mult, v-aş spune că... Nu. Comisia de Statut a dat un raport negativ. Dar va veni în plen. Eu susţin în continuare şi cred cu tărie că e un lucru care depinde de noi, de parlamentari şi trebuie să ni-l asumăm.


Realizator : Chiar dacă este în contradicţie cu Curtea Constituţională?


Roberta Anastase: Eu cred că este un gest... Dar nu e vorba de a fi în contradicţie cu Curtea Constituţională. Noi aici discutăm de altceva. Vorbim de un principiu care ne priveşte. Dintr-un bun început, ideea de a avea nişte legi speciale pentru parlamentari, nu a fost din punct de vedere moral corect, această decizie, pentru că am legiferat pentru noi. Înţelegeţi ? Din punctul ăsta de vedere cred că e îndreptăţită orice atitudine a românilor vizavi de parlamentari, în momentul în care ei legiferează într-un fel pentru ei şi altfel pentru români. Pe aceeaşi idee am mers şi eu şi sunt dezamăgită de Comisia de statut care a dat un raport negativ acestui proiect. Eram de acord să-l modifice, eram de acord să-l amendeze, dar principiul să-l menţină.

Nu mi se pare corect ca într-o ţară în care cumulul pensiei cu salariul de la stat să nu fie permis decât în momentul în care pensia se află sub un anumit barem, în timp ce parlamentarii să poată să facă acest lucru. Vă daţi seama în acel moment cum ne privesc românii. Astea sunt lucruri pe care trebuie să le schimbăm, pentru că eu cred şi mă uitam zilele acestea am mers mult la Comisia de învăţământ, am mers acolo urmărind Legea educaţiei şi vă pot spune că am încredere că în momentul în care va ieşi din comisie, dacă colegii noştri vor aborda şi cu multă seriozitate în sensul de a se încadra în termene această lege, ei bine va ieşi o lege care va fi mai bună decât proiectul iniţial al guvernului. Sunt convinsă că marea majoritate a legilor - şi experienţa ne arată - ies mult mai bine dacă ele sunt dezbătute în parlament decât sunt ele făcute de iniţiatori.

Pentru a putea aşeza într-o relaţie normală executivul cu parlamentul, şi această relaţie normală se referă la o relaţie de colaborare şi nu una de supunere a unei instituţii faţă de cealaltă, ei bine, pentru a aşeza pe o relaţie normală relaţia dintre guvern şi parlament, atunci trebuie să avem curajul să facem reformele din interiorul nostru şi să ne asumăm, să curăţăm, dacă vreţi, parlamentul de toate aceste lucruri care l-au făcut de-a lungul timpului neplăcut pentru români. Pentru că, vedeţi, de foarte multe ori s-a vorbit despre faptul... uitaţi, o lege, fie ea Legea pensiilor, Legea educaţiei sau oricare altă lege putea fi foarte bine făcută în parlament, dar a iniţiat-o guvernul şi foarte mulţi colegi de-ai mei au criticat acest lucru. Prima mea reacţie a fost aceeaşi. După aceea, am considerat uşor de explicat această atitudine a guvernului pentru că, la rândul lui, ca şi o mare parte dintre români, nu au încredere. Membrii guvernului nu au încredere că în parlament se vor face legi care să nu aibă atitudini care să fie partizane.


Realizator: Aici vreau să ne oprim puţin şi, de fapt, aici voiam să vă şi aduc. V-aţi propus să creşteţi rolul parlamentului în toată această perioadă şi chiar aici la noi în studio aţi fost acum doi ani. Iată că a trecut atâta timp şi tot guvernul este cel care dă legi mai multe, este mai activ. Parlamentul parcă, în fine... dezbate şi credibilitatea lui scade...

Roberta Anastase: Aici v-aş contrazice puţin...


Realizator: ... şi vreau să vă întreb: Când credeţi că acest rol al parlamentului ar putea creşte?


Roberta Anastase: Atunci când vom avea curajul, marea majoritate a noastră, să luăm nişte decizii care, într-adevăr, să ne rupă de metehnele noastre din trecut.


Realizator: Care ar fi acestea?


Roberta Anastase: Vă spuneam şi acest lucru legat de pensiile speciale ale parlamentarilor...


Realizator: În fine, acuma se tot vorbeşte despre pensii. Probabil, rolul parlamentului...

Roberta Anastase: Lăsaţi-mi să îmi termin ideea. Deci, sunt anumite momente în care trebuie să ştii să iei anumite decizii. În al doilea rând, vă spuneam - şi am credinţa că în parlament legile se fac mult mai bine decât se fac la guvern, ies mult mai bine din parlament decât ies de la guvern. Problema este de a avea încredere că aceste legi se fac obiectiv. Şi am să vă dau un exemplu. Legea ANI, proiectul legii, a ieşit mai bine de la Cameră decât a venit el de la guvern. A fost îmbunătăţit în Cameră. Şi vreau să le mulţumesc tuturor colegilor, nu numai colegilor mei de la Partidul
Democrat Liberal, dar şi celor de la PNL şi celor de la PSD care au susţinut această lege, care au venit cu amendamente constructive şi foarte bine, ăsta mi se pare un demers sănătos şi un demers corect şi cred că asta este linia pe care trebuie să mergem.


Realizator: Pe Legea educaţiei la fel?

Roberta Anastase: Pe legea educaţiei lucrurile merg în acelaşi sens...

Realizator: Foarte contestată, totuşi...

Roberta Anastase: Da, este adevărat. Vreau să vă spun un singur lucru: În momentul în care vrei să schimbi ceva e firesc să fie contestări.

Roberta Anastase: În acelaşi timp este o lege de bază, care spune că cei care contestă un anumit lucru, deşi poate sunt într-o proporţie mai mică sunt... au o zonă de notorietate, să spunem, mai mare. Deci, ideea de vizibilitate mai degrabă, nu de notorietate, au o vizibilitate mai mare, aşa cum se întâmplă şi cu legea pensiilor. Majoritatea tăcută este de acord cu eliminarea pensiilor speciale.


Realizator: Da, dar este atâta vorbă şi discuţie pe aceste pensii speciale, pe un număr foarte mic de oameni.


Roberta Anastase
: Păi tocmai de asta şi spuneam că majoritatea tăcută a oamenilor susţine această lege, în timp ce un procent pe care dacă îl ei şi îl analizezi în mare masă a pensionarilor este unul foarte, foarte mic, a celor care beneficiază de pensii speciale, este extraordinar de vizibil.


Realizator: Dar, vedeţi, aici se pune o discuţie probabil şi morală, Cei care lucrează în aceste domenii şi au pensii speciale au şi avut activităţi speciale, au ajutat statul român toată viaţa lor, au iesit la pensie. Putem să-i punem chiar pe baza legilor care au fost făcute în ţara asta egal cu cei care au o pensie normală şi care au avut poate o activitate mult mai redusă şi ca importanţă?


Roberta Anastase: Păi dacă au avut, atunci au avut şi salarii mai mici. Şi atunci au pensii mai mici.


Realizator: Nu este neapărat obligatoriu, asta ştiţi şi dvs.


Roberta Anastase: Eu chiar am exemple de genul ăsta şi vă spun că diferenţele sunt... chiar legat familia mea, mama mea a fost ingineră, a lucrat 28 de ani şi a ieşit cu o pensie de 18 milioane şi a fost, a terminat facultatea cu o notă foarte mare, a fost bursieră, a intrat cu 10 la facultate şi a coordonat Departamentul de Contractări Externe a unei companii, cred că una dintre cele mai mari care existau în România ca şi contribuţie la bugetul de stat şi a ieşit cu această pensie, în timp ce... vă dau un exemplu care îmi vine în minte nu neapărat că este relevant: există oameni care au lucrat poate cu responsabilităţi mai puţin, nu ştiu, dau un exemplu la Curtea de Conturi şi au salarii de patru ori mai mari.


Realizator: Da, nu vreau să intrăm în această discuţie pentru că ...


Roberta Anastase: Deci, vedeţi, lucrul ăsta, analiza asta ...


Realizator: Deci, aici merg pe partea morală: e normal să fie puse cap în cap categorii sociele?


Roberta Anastase: Nu, e normal... nu, este normal să existe un sistem echitabil, în care fiecare român să considere că este corect, să primească o pensie corectă.

Realizator: Aceste legi au fost făcute în aceşti 20 de ani aţi fost şi dvs. în parlament.

Roberta Anastase: E adevărat, s-au făcut legi proaste.

Realizator: Şi de ce...

Roberta Anastase: Nu, nu am fost în parlament, în parlament ăsta este practic al doilea mandat, dar din mandatul trecut am fost trei sferturi dintre el în Parlamentul European.

Realizator: Da. 2003 este legea cu pensiile speciale, 2002 a început, 2001, 2003 a fost...

Roberta Anastase: Nu eram în parlament.

Realizator: Deci, este de curând nu este de foarte mult.

Roberta Anastase: Da, nu, să ştiţi că au fost legi speciale făcute pe fiecare categorie. Da, deci nu pe foarte multe categorii. Deci, legi speciale au şi piloţii de avioane, legi speciale au şi parlamentari, legi speciale au şi cei de la Curtea de Conturi, legi speciale... La un moment dat ajunsesem să scoatem pe bandă rulantă legi special pentru fiecare categorie de oameni. Şi poate cei care erau singurii care nu aveau un lobby, să spunem mai puternic, nu beneficiau de o lege specială. Nicăieri în lumea asta nu se întâmplă lucrul ăsta, peste tot trebuie să ai puterea să stabileşti un criteriu pentru toată lumea, iar în plus există, există pilonul doi, pe care poţi să faci legi legate de... în care contribui tu, ca şi categorie, să spunem, lucrătorii din 2000 ....


Realizator: Bine, noi vorbim de pensionarii care sunt, deci nu au prins încă pilonul doi.

Roberta Anastase: Deci există posibilitatea să existe şi alte tipuri pentru viitor, dar ideea în sine este că momentul în care statul susţine, el trebuie să aibă un criteriu obiectiv aplicabil pentru toată lumea.

Realizator: Două întrebări mai am pentru dvs. Prima: vă supăraţi ca preşedinte al Camerei Deputaţilor când membri ai executivului atacă parlamentul, colegii dvs. parlamentari, şi le dau un sentiment de inutilitate colegilor?

Roberta Anastase: Nu îmi e tot una. Ştiţi cum e. Da, în momentul în care, în general, nu numai membri ai executivului orice om spune un lucru rău despre parlament, cum se spune, nu îmi pică bine. Sunt parlamentar şi, automat, ştiţi cum e, când vorbiţi de o instituţie, în ansamblul ei, şi tu faci parte din ea, este greu să explici că există diferenţe, că sunt oameni şi oameni, că sunt atitudini şi atitudini. Dar, în egală măsură, imediat ce trec de momentul supărării, mă gândesc la fondul problemei şi mă gândesc dacă acea critică a fost îndreptăţită şi, atunci, dacă este, mai degrabă mă înverşunez să încerc să schimb anumite lucruri, decât să mă supăr pe cel care a spus cu voce tare ceea ce de multe ori gândim fiecare dintre noi.

Realizator: Şi cum aţi interpretat dvs., ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, faptul că v-a venit o lege de la guvern, spre exemplu modificarea Constituţiei, când era atributul parlamentului să facă demersuri pentru modificarea Constituţiei?

Roberta Anastase: Vreau să vă spun un singur lucru: că acolo eu am interpretat-o ca pe un gest absolut normal. Da? Deci, din acest punct de vedere, chiar mi s-a părut o dezbatere nefirească, nefirească şi, mai degrabă, am pus-o pe seama unei nevoie de a mai ieşi cu câte un subiect, două, cei din opoziţie...


Realizator: Dar comisia aceea mai există la nivelul parlamentului?


Roberta Anastase: Tocmai asta încerc să vă spun.


Realizator: Da.


Roberta Anastase: Noi înfiinţasem cu o zi înainte comisia. Noi, practic, cu o săptămână înainte, colegul nostru dl Eugen Nicolicea venise, la rândul lui, cu nişte propuneri de modificare a Constituţiei, pe care noi, înainte de a adopta hotărârea cu privire la înfiinţarea comisiei am spus: dle Nicolicea, mai păstraţi-le o săptămână, să înfiinţăm comisia, pentru ca pe urmă să trimitem aceste propuneri către comisia dvs. Asta este procedura clasică. Orice propuneri, că le face Guvernul României, că le face un deputat sau altul sau un partid sau altul, toate aceste propuneri merg în acest grup, în Comisia de revizuire a Constituţiei, sunt analizate, sunt întoarse pe toate feţele, iar proiectul final va fi proiectul propus de Comisia de revizuire a Constituţiei, aici lucrurile sunt foarte clare.

Roberta Anastase: De altfel, este şi incorect ceea ce a făcut PSD-ul cu acea declaraţie, pentru că la rândul lor veniseră cu un set de propuneri de modificare a Constituţiei.

Realizator: Dvs. deci sunteţi de acord ca fiecare să aducă setul de legi la Comisie.
Roberta Anastase: Dar asta era şi ideea, că la un moment dat noi ne-am gândit să facem un preambul la acest proiect de înfiinţare a comisiei, în care să spunem cam ce am dori noi să revizuim. După care, stând şi analizând, am spus "dom'le, dar până la urmă o să ajungem să ne vină foarte multe propuneri la această Comisie, noi să le dezbatem şi vom ajunge ca până la urmă să luăm să analizăm articol cu articol şi să aducem... capitol cu capitol şi să aducem îmbunătăţiri". Deci, c-a venit Guvernul, c-a venit PSD-ul, PNL-ul sau unul sau altul dintre deputaţi, sau oricine altcineva cu propuneri, nu e decât înspre funcţionarea mai bine a acestei comisii. Pentru că, cu cât ai mai multe puncte de vedere, cu atât proiectul va ieşi unul mai bun.


Reporter: Doamna preşedinte, ne apropiem de încheierea emisiunii noastre, iar ultima întrebare este: din tot ceea ce ne-aţi spus şi legile care sunt atât de importante şi despre care vorbim aproape tot timpul, în ultimul timp ce credeţi că se va adopta până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare, dată fiind situaţia politică de acum?


Roberta Anastase: Păi, suntem în următoarea situaţie: îmi doresc din tot sufletul să avem o Lege a educaţiei şi săptămâna viitoare ar trebui să intre în dezbatere în plenul Camerei Deputaţilor. Dacă vom reuşi acest lucru şi să meargă la Senat după aceea în dezbatere, sper că atunci legea aceasta să fie gata până la sfârşitul sesiunii. Săptămâna viitoare va veni în Camera Deputaţilor de data aceasta, Legea pensiilor. De asemenea, până la sfârşitul sesiunii, sperăm să o avem adoptată şi, cu siguranţă, codurile de procedură. V-am spus, civilă va fi gata în această săptămână; sper eu şi penal, cu ajutorul colegului meu, Daniel Buda, procedura penală. Ei, dacă lucrurile astea le avem, putem să spunem că încheiem fructuos această sesiune.


Realizator: Mulţumesc mult pentru participarea la această ediţie specială. A fost Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor.

Roberta Anastase:"România are nevoie de un guvern stabil"
Politică 14 Octombrie 2009, 13:52

Roberta Anastase:"România are nevoie de un guvern stabil"

Preşedinta Camerei Deputaţilor a explicat în exclusivitate la Radio România Actualităţi că România are nevoie de stabilitate...

Roberta Anastase:"România are nevoie de un guvern stabil"
Anatolie Nosatîi: Forțele armate ale R. Moldova pot face față provocărilor care ar putea veni din partea contingentului militar rusesc din Transnistria
Interviuri 31 Mai 2023, 09:16

Anatolie Nosatîi: Forțele armate ale R. Moldova pot face față provocărilor care ar putea veni din partea contingentului militar rusesc din Transnistria

Interviu în exclusivitate pentru Radio România Actualități cu ministrul apărării din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi.

Anatolie Nosatîi: Forțele armate ale R. Moldova pot face față provocărilor care ar putea veni din partea contingentului militar rusesc din Transnistria
Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie
Interviuri 16 Martie 2023, 15:29

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie

Interviu acordat corespondentului RRA la Bruxelles de Tanczos Barna, ministrul mediului.

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie
Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
Interviuri 06 Octombrie 2022, 09:39

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă

"Apel matinal" - Invitat: Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naţionale a României.

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
De ce pleacă tinerii din România
Interviuri 05 Octombrie 2022, 09:35

De ce pleacă tinerii din România

Apel matinal" - Invitat: Cătălin Zamfir, sociolog și director al Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei...

De ce pleacă tinerii din România
Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Interviuri 29 Septembrie 2022, 09:05

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională

Apel matinal - Invitat: Tánczos Barna, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Interviuri 28 Septembrie 2022, 09:48

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens

Apel matinal - Invitat: medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei.

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Reformă teritorială și unificarea localităților
Interviuri 22 Septembrie 2022, 09:22

Reformă teritorială și unificarea localităților

„Apel matinal” - Invitat: Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România.

Reformă teritorială și unificarea localităților