Investitorii români "au prioritate în teritoriile palestiniene"
Ministrul de Externe palestinian, Riad al Malki a declarat în exlusivitate pentru Radio România că investiţiile străine în teritoriile palestiniene sunt garantate de Banca Mondială
Articol de Carmen Gavrilă, 12 Februarie 2014, 23:21
Ministrul de Externe palestinian, Riad al Malki a declarat în exlusivitate pentru Radio România că investiţiile străine în teritoriile palestiniene sunt garantate de Banca Mondială iar românii au prioritate.
Ministrul de externe, Titus Corlăţean, şi omologul său palestinian, Riad al-Malki au deschis la București lucrările celei de a doua reuniuni a Comitetului Interguvernamental româno-palestinian.
Cei doi miniştri au semnat un Acord între Guvernul României şi Autoritatea Naţională Palestiniană cu privire la eliminarea obligaţiei vizei pentru titularii de paşapoarte diplomatice, un Protocol de Cooperare între Ministerul de Externe român şi cel palestinian şi un Memorandum de Înţelegere cu privire la cooperarea economică între cele două guverne.
Redactor: Aţi stabilit cadrul pentru o colaborare economica mai bună cu România, dar cum va funcţiona ea în condiţiile în care situaţia de securitate în zonă nu este tocmai sigură?
Riad al Malki: Nu este uşor dar orice investitor care vrea să facă aferi, oriunde, se va uita ce există de fapt în acea ţară şi va face comparaţii. Cei din comunitatea palestiniană de afaceri nu sunt nişte neinspiraţi că îşi investeasc banii acolo de vreme ce pot investi în zone mai sigure ca România sau alte ţări. Ei investesc acolo nu pentru că sunt palestinieni şi naţionalişti ci pentru că fac profit, mulţi bani. Noi avem legi bune pentru investiţii şi avem şi garanţii de la Banca Mondială pentru investiţii străine, dacă o investiţie străină păţeşte ceva din motive de război, Banca Mondială acoperă pierderile. Aşadar factorul risc este rezolvat. În plus, există un potenţial uriaş, cine vine primul, beneficiază, cine vine mai târziu, pierde. Ce transmitem noi investitorilor români e că le oferim prioritate iar dacă vor citi rapoartele FMI, ale Bancii Mondiale şi ale Uniunii Europene, vor afla despre potenţialul palestinian.
Redactor: Aţi discutat sau vreţi să discutaţi cu autorităţile române despre achiziţionarea de echipament militar din România pentru forţele guvernmanetale palestiniene?
Riad al Malki: Nu, categoric nu, pentru că noi am decis că dacă vrem să ne punem la adăpost trebuie să avem un stat demilitarizat. Nu vrem să avem o armată, preferăm să cheltuim resursele noastre limitate pe îmbunătăţirea condiţiilor de trai şi servicii de bază pentru populaţie. Vrem să fim diferiţi iar dreptul internaţional ne va oferi protecţie.
Redactor: S-a spus despre guvernul palestinian că este în colaborare cu Egiptul pentru a izola Fâşia Gaza şi a slăbi Hamas.
Riad al Malki: Dacă am fi vrut să slăbim Hamas am avut la dispoziţie 7 ani, dar n-am făcut asta, pentru că nu credem că subminararea controlului Hamas în Gaza se face prin conspiraţii. Este ceva ce se va întâmpla mai degrabă din interior decât din exterior. Până acum nimeni nu a acuzat Hamas că a colaborat cu fosta putere în Egipt, cu Frăţia Musulmană împotriva legitimităţii Autorităţii Palestiniene, deşi se coordonau militar şi politic iar noi nu am zis nimic. Acum, pentru că avem o relaţie bună cu actuala putere în Egipt, nu înseamnă că este direcţionată împotriva Hamas. În acelaşi timp facem tot posibilul să ne îmbunătăţim relaţia cu Hamas.
Redactor: Dar Fatah şi autorităţile palestiniene au tot negociat cu Hamas, ani de zile, şi nu s-a întâmplat nimic.
Riad al Malki: E nevoie de răbdare când tratezi cu Hamas, să lucrezi din greu într-un proces greoi ca să îi convingi că reconcilierea e în interesul palestinienilor şi că intransigenţa lor nu duce niciunde, dimpotrivă, lumea consideră că în loc să lucrăm împreună împotriva ocupaţiei, lucrăm unii împotriva altora. Cred totuşi că ne apropiem de un rezultat chiar dacă nu ştiu cât va dura până vom convinge Hamas cu totul.
Redactor: Ar fi Hamas mai deschisă la reconciliere dacă ar pierde sprijinul unor actori din exterior? Recent aţi declarat că sunteţi dispus să faceţi o vizită în iran dacă sunteţi invitat.
Riad al Malki: Nu ar trebui să aşteptăm până Hamas renunţă la tot. Nu ne dorim o umilire totală a Hamas. Până la urmă este un partid politic cu susţinători în Gaza şi în Cisiordania, şi trebuie să ne descurcăm cu această chestiune. Ce am spus despre Iran a fost scos din context. Eu am spus că am mai fost în Iran, nu am o problemă cu asta şi dacă omologul meu mă invită, voi merge iar dacă odată ajuns apare chestiunea unei vizite a preşedintelui Abbas în Iran, l-aş sfătui să o facă dacă ne asigurăm că va fi primit cu toate onorurile unui sef de stat. Noi dorim relaţii excelente cu toate ţările lumii, inclusiv cu Israel, aşa că de ce am spune nu Iranului, mai ales că acum, toţi europenii şi ruşii merg în Iran aproape ca în pelerinaj?!
Redactor: Secretarul de stat John Kerry a spus că Israaelul nu e de acord ca o eventuală forţă de menţinere a păcii să fie NATO. Ce ar prefera palestinienii şi unde să fie desfăşurate aceste forţe internaţionale?
Riad al Malki: Noi am vrea orice forţe care să nu fie israeliene. Nu avem niciun fel de rezerve, roice fel de forţe de menţinere a păcii ar fi, nu ne pasă de naţionalitatea lor. În ce ne priveşte, Israelul poate să aleagă orice vrea iar noi vom spune da, câtă vreme nu sunt soldaţi israelieni. În ce priveşte locurile în care să fie desfăşurate aceste forţe, nu avem nicio problemă, câtă vreme va exista un document semnat de noi şi de acea forţă de menţinere a păcii, privind desfăşurarea trupelor, cum se va face, unde se va face, în ce condiţii şi ce legislaţie va avea întâietate în caz de incidente.
Redactor: Preşedintele Abbas a declarat că este împotriva unui boicot generalizat împotriva produselor israeliene. Care a fost motivaţia?
Riad al Malki: Sincer, dacă vorbim de negocieri cu Israelul pentru semnarea unui acord de pace, trebuie să fim corecţi în ce spunem şi să reflectăm asta în ce facem, dacă nu, avem dublu standard. Nu vrem asta. Dacă vrem o relaţie cu Statul Israel după semnarea acordului de pace, nu putem cere boicotarea produselor israeliene, pentru că ar fi o contradicţie.