Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Interviu cu senatorul PSD, Miron Mitrea

Interviu la Radio România cu senatorul PSD, Miron Mitrea.

Interviu cu senatorul PSD, Miron Mitrea
Senatorul PSD, Miron Mitrea. Foto: Mediafax

17 Februarie 2010, 20:44

Realizator: Domnule Mitrea, asistăm de două zile la evenimente produse în PSD, greu de explicat: renunţări la candidaturi, înscrieri surprinzătoare la şefia PSD, candidaţi indecişi, peste toate anunţul preşedintelui de onoare Ion Iliescu de a se retrage din toate funcţiile pe care le deţine în partid. Nimeni nu mai înţelege nimic. Dumneavoastră, care sunteţi de ani de zile un membru de marcă al acestui partid, ne puteţi decripta aceste semnale?

Miron Mitrea:
Bun. Aţi uitat să nominalizaţi în lista dumneavoastră şi candidaţi care sunt hotărâţi. Eu am anunţat acum mai bine de o lună ...

Realizator: Aşa era firesc, am gândit că aşa era firesc să fim hotărâţi.

Miron Mitrea: Vedeţi că în România a fi firesc devine, până la urmă, excepţia şi te face să trebuiască sa subliniezi - unu. Lucrurile au motivaţii complexe. Au fost cinci ani dificili pentru PSD, cu victorii de etapă în campaniile electorale importante, ca la sfârşit, per ansamblu, după cinci ani de zile, să ne întoarcem în opoziţie.

Pe o analiză care se poate face cu uşurinţă în partid se vede că am reuşit să pierdem, şi puneţi dumneavoastră ghilimelele, nu numai primul loc, dar şi aproximativ 800.000 de voturi în cei cinci ani, cifre care arată că managementul politic al partidului a fost neperformant, ca să fiu foarte elegant.

Datorită acestui lucru, desigur, au apărut şi toate aceste încercări ale grupării ... Vanghelie de a inventa un statut, care nu există nicăieri în lume, sau metode de a alege conducerea, astfel încât să nu rişte nimic, ... încerce să controleze cât mai mult din congres. De aici, din aceste motive, după aceea, aţi văzut Adrian Năstase a renunţat, Victor Ponta a intrat, Cristian Diaconescu nu am înţeles foarte bine ce s-a întâmplat ieri, dar ...

Realizator: Nimeni nu cred că a înţeles. deocamdată, oficial, este candidat.

Miron Mitrea: Am să mă întâlnesc cu el astăzi, că mi-a dat un telefon să ne vedem şi am să mă lămuresc la momentul respectiv ce se întâmplă.

Realizator: În orice caz, consecinţele pentru partid din cauza acestor mişcări în rândul liderilor PSD, nu pot fi decât negative.

Miron Mitrea: Bun. Eu am încercat de-a lungul timpului ca tot ceea ce am făcut, fără să renunţ la dreptul şi la obligaţia mea de a spune ceea ce cred, să avantajeze, nu să dezavantajeze partidul. Din momentul în care am hotărât să îmi dau demisia din Parlament, ca să îşi facă justiţia treaba, cum spuneau unii, de parcă nu şi-o făcuse până atunci, dar mi-am dat demisia, a fost şi un gest pentru mine, pentru onoarea şi mândria mea, dar a fost şi un gest în favoarea colegilor mei din partid de a uşura partidul să meargă mai departe.

De aceea, şi atunci când am anunţat că am intenţia să candidez, am spus de la început să înceteze acele jocuri, i-am descurajat pe cei care voiau tot timpul să spună că e o candidatură tactică. Uitaţi-vă că Adrian Năstase tot spunea că e o candidatură tactică a mea şi că mă voi retrage şi deocamdată s-a retras el. Eu am spus de la început: sunt un om serios, eu când intru într-o competiţie sau când mă angajez la un proiect, îl duc până la capăt.

Realizator: Dar referitor la declaraţia domnului Iliescu că va renunţa la toate funcţiile deţinute în PSD, dumneavoastră v-aţi exprimat îndoiala că aşa va face şi mă gândeam de ce credţi că preşedintele de onoare al partidului a făcut acest anunţ, dacă nu vrea să şi pună în practică ceea ce a anunţat?

Miron Mitrea: Cred că nu am fost eu foarte clar în momentul respectiv. Nu mi-am exprimat îndoiala. Mi-am exprimat speranţa, după ce am avut o dsicuţie şi cu domnia sa, că lucrurile nu vor ajunge acolo. Asta nu înseamnă că domnul Ion Iliescu, în momentul în care a făcut declaraţia, nu a făcut-o intenţionând să o ducă la capăt, în niciun caz nu mi-am exprimat îndoiala în acest gest...

Realizator: Credeţi că la congres ar putea să revină asupra deciziei sale? Ce părere aveţi?

Miron Mitrea: Domnul Ion Iliescu, de fapt, spune următorul lucru prin decizia luată: dacă nu intraţi voi, cei care conduceţi acum partidul, într-o regulă democratică firească şi nu daţi drumul la alegeri libere, la organizări libere în acest partid, atunci eu refuz să vă mai girez în perioada următoare. Asta spune domnul Ion Iliescu, după traducerea mea.

Realizator: Domnule Miron Mitrea suspectat în nereguli în organizarea Congresului, mai mult, aţi atenţionat şefii de organizaţie ai PSD, printr-o scrisoare deschisă, în care atrăgeaţi atenţia că "a început operaţiunea de aranjare acestui Congres". A avut vreun ecou demersul dumneavoastră?

Miron Mitrea: Totdeauna asemenea demersuri au importanţă şi efecte mai mari sau mai mici. A avut un ecou, au fost modificate câteva din elementele de organizare, dar nu s-a renunţat la toate elementele care, după părerea mea, crează o suspiciune asupra modului în care se va desfăşura Congresul.

Realizator: Cu toate că aveţi aceste suspiciuni legate de organizarea Congresului, dumneavoastră aţi fost primul care v-aţi anunţat candidatura şi spuneaţi că este o provocare pentru dumneavoastră. Ce vreţi să dovediţi prin faptul că v-aţi înscris la această competiţie şi cui anume?

Miron Mitrea:
Aceasta a fost o provocare pentru mine şi vreau să-mi dovedesc, din nou, că am puterea să reconstruiesc partidul şi să-l duc, cel târziu, până în 2012 la guvernare. Asta vreau să dovedesc.

Realizator: Vorbeam de candidaturile contra candidaţilor dumneavoastră şi remarcam împreună ce s-a întâmplat în două zile. Unii au ieşit, alţii au intrat, dar nu mă pot împiedica să nu remarc şi la dumneavoastră, domnule Mitrea, un traseu evitant.

După ce v-aţi anunţat candidatura, la scurt timp aţi declarat că vă gândiţi să vă retrageţi, apoi că veţi boicota Congresul, iar acum spuneţi că sunteţi încrezător în şansa de a câştiga preşedenţia PSD. Mai pot interveni alte surprize, în următoarele trei zile, despre candidatura dumneavoastră?


Miron Mitrea: N-a intervenit nicio surpriză. Probabil că citaţi anumiţi colegi din presă. Eu nu sunt ...

Realizator: Nu. Citez chiar din dumneavoastră. Spuneaţi că "mă gândesc să mă retrag", după care aţi spus că...

Miron Mitrea: Am spus că mă gândesc foarte serios să mă retrag...

Realizator: Da.

Miron Mitrea: ...în momentul în care am participat la Comitetul Executiv al Partidului, alaltăieri, şi în care am văzut cum se manevrează întreg Congresul, în urma căruia, Adrian Năstase a cedat şi s-a retras, atunci m-am gândit şi eu, foarte serios, să mă retrag şi am spus că mă gândesc şi am să anunţ. Nu m-am retras, n-am spus că mă retrag.

Realizator: Nu. Aţi spus că vă gândiţi să vă retrageţi şi...

Miron Mitrea: M-am gândit şi am anunţat a doua zi că nu mă retrag.

Realizator:...şi vă gândeaţi şi să boicotaţi Congresul. Tot aşa în urma neregulilor pe care le consideraţi dumneavoastră că sunt...

Miron Mitrea: O parte din neregulile pe care le-am constatat atunci au fost rezolvare. De asemenea, ceilalţi candidaţi au spus că trebuie să mergem la Congres, mergem la Congres, ne batem la Congres, chiar dacă, după părerea mea, o bună parte din lucruri sunt aranjate, plecând, în primul rând, de la delegaţii. Deci, Bucureştiul, deşi are aproape 120.000 de voturi, mai puţine în 2009 decât a avut în 2004, are dublu delegaţii.

Realizator: Deşi, nu aţi fost de acord cu modul de a se vota conducerea PSD pe liste, în bloc, va trebui şi dumneavoastră să prezentaţi o listă cu echipa de conducere. Aseara aţi declarat public că vă susţine unul dintre contra candidaţii dumneavoastră şi anume primarul Constanţei, Radu Mazăre. V-a spus că renunţă la candidatură pentru a fi în echipa dumneavoastră, pentru că nu există nicio declaraţie publică a domnului Mazăre în acest sens.

Miron Mitrea: Domnul Mazăre, după cum ştiţi, este plecat, m-a sunat. Am avut o discuţie cu el în care a hotărât el să mă susţină şi să intre în echipa pe care o voi prezenta la Congres pe poziţia de prim-vicepreşedinte. În acelaşi timp, vreau să vă spun că nu numai eu, ci majoritatea, toţi cei care suntem pe lista pe care eu am s-o propun, sunt împotriva acestui sistem de vot.


Nu credem că sistemul pe listă este cel care va aduce partidul într-o direcţie corectă, dar nu putem să participăm la această competiţie, dacă nu respectam regula în care nu credem. Primul lucru pe care îl vom face în Congres, va fi acela să încercăm să oprim schimbarea, modificarea statutului în această direcţie de a obliga să candidăm pe listă. Asta e primul lucru pe care îl facem. Dacă vom reuşi, bine, dacă nu, vom merge mai departe cu candidatura noastră.

Realizator: Se pare că, în ultimele 24 de ore, şi domnul Dragnea şi-a schimbat poziţia şi preferă votul uninominal, deci se alătură demersului dumneavoastră.

Miron Mitrea: Ne bucurăm, orice persoană care ni se alătură de noi, ne bucurăm.

Realizator: În afară de domnul Mazăre, ce alte nume cunoscute, în PSD, mai figurează pe lista candidatului Miron Mitrea? Adrian Severin, Marian Sârbu, Ciumaru. Domnul Severin figurează şi pe lista domnului Ponta.

Miron Mitrea: Să vedem dacă o depune, domnul Ponta. Nu ştiu ce spune el. Eu am vorbit cu Adrian Severin, şi ieri, aşa că vă rog frumos.

Realizator: Deci, aveţi confirmarea domnului Severin că...

Miron Mitrea: ... domnului Severin. ... chiar o lipsă de intenţie ...

Realizator: Mai aveaţi un susţinător de marcă, domnul Tănăsescu, care este reprezentantul României la FMI.

Miron Mitrea: Domnul Mihai Tănăsescu mă sprijină în continuare şi o să trimită o scrisoare de sprijin. Sigur, el nu poate candida pentru o funcţie de conducere în partid. Este incompatibilă cu poziţia pe care dânsul o are.

Realizator: Dar, poate să vă dea sfaturi bune în legătură cu situaţia economică şi financiară.

Miron Mitrea: Totdeauna am fost omul care m-am sfătuit, în ceea ce priveşte programele economice şi financiare ale României, de când ... ministru de finanţe şi în perioada următoare.

Realizator: Aţi spus că veţi avea o întâlnire şi o discuţie cu domnul Cristian Diaconescu. Aveţi o propunere directă pentru dumnealui?

Miron Mitrea: Nu, noi ne vedem regulat, suntem prieteni. Ne vedem regulat ...

Realizator: Aţi văzut că toată lumea îl vrea pe lista proprie pe domnul Diaconescu; este curtat din toate păţile.

Miron Mitrea: Să nu spunem "din toate păţile" şi "toată lumea". Eu nu l-am curtat, nu-i fac curte lui Cristi Diaconescu. Îi fac curte doar soţiei mele ...

Realizator: Înţelegeţi foarte bine, domnule Miron Mitrea, în ce sens am folosit acestă expresie.

Miron Mitrea: Bineînţeles, şi dumneavoastră înţelegeţi că am glumit şi am vrut să ...

Realizator: Revenind la proiectul dumneavoastră că PSD trebuie să adopte o nouă viziune politică, în ce sens, ce schimbări trebuie făcute?

Miron Mitrea: Am şi prezentat câteva din schimbările în programul pe care l-am tipărit pentru Consiliul Naţional. Mă refer la schimbări de statut şi de mod de a face politică în interiorul partidului, în irerarhii, în modul în care oamenii sunt recompensaţi pentru munca politică, în modul în care trebuie să fie organizată campania electorală şi munca la nivelul organizaţiei - acestea sunt chestii tehnice.

M-am referit, tot în acel material, la ceea ce înseamnă ideologia partidului, la modernizarea ideologiei şi la nevoia acută a PSD-ului de-a se ... în mediul rural dar şi urban către persoanele active, cetăţenii activi, nu numai către cetăţenii care trăiesc asistaţi, care trebuie să rămână principalul nostru electorat. Trebuie să ne îndreptăm către micii fermieri, trebuie să ne îndreptăm către salariaţi, către tineret, lucru pe care nu l-am făcut în ultimii ani de zile şi ne-am şi blocat cu ele în electorat, în ...

Realizator: Ne lipseşte acea clasă de mijloc care în mod normal ar trebui să fie motorul oricărei ţări care merge bine. La noi...

Miron Mitrea: Am propus un material, colegilor, care se referă la reforma statului. În acest material există şi ceea ce spuneţi dumneavoastră: reforma claselor sociale din România, există, şi arată clar că ... este evident că acolo trebuie să ajungam, că fără o clasă medie în România, România nu poate să fie stabilă şi nu poate să fie prosperă.

Realizator: Dar, întâi, trebuie ca PSD-ul să revină, poate ... ce a fost . În sensul acesta, am văzut în programul dumneavoastră că aveţi şi o reformare a partidului şi mai spuneaţi că vă doriţi o nouă garnitură de lideri care să dea credibilitate şi forţă proiectelor pe care le propun. din rândul membrilor actuali ai partidului, aţi putea forma o astfel de garnitură?

Miron Mitrea: Există oameni care pot face acest lucru, care, în mod cert că aduce oameni şi din afară /.../ aduce oameni în partid nu înseamnă că ei trebuie aduşi direct pe funcţia de lideri, ci trebuiesc creeaţi. Această nevoie de a-ţi pregăti oameni, de a avea, tot timpul, rezerve de oameni pentru funcţiile care apar, pentru sarcinile care apar în faţa partidului, a fost abandonată şi este necesară. Referitor la prima întrebare, sigur că prima oară, totdeauna garnitura de lideri o cauţi în rândul partidului, nu o cauţi în afară.

Realizator: Dar dacă veţi fi ales, domnule Mitrea, preşedintele partidului, ce rol veţi atribui organizaţiilor locale? Ar urma să aiba acestea o importanţă mare în luarea deciziilor? - decizii se iau, în general de la centru.

Miron Mitrea: Aici este o dispută veche, raportul între centru şi organizaţii locale. Un preşedinte mai slab se acoperă totdeauna, deci mai puţină forţă se acoperă totdeauna cu aşa-numita consultare din teritoriu, şi strânge întotdeauna oamenii, îi întreabă ce cred ei şi după aia face, în ceea ce priveşte chestiunile cele mai importante, face ceea ce vrea el, aşa cum a făcut Mircea Geoană cinci ani de zile.

Un preşedinte puternic ia deciziile la centru, cele care sunt în mâna lui, şi ia deciziile împreună cu teritoriu cele care sunt decizii comune conform statutului. Practic, nu poţi să ai un ... puternic dacă există o dispută cine să fie mai tare, centrul sau teritoriu. PSD a fost puternic în momentul în care am avut teritoriu puternic, organizaţii puternice şi centru puternic, într-o colaborare, sigur, nu totdeauna fără scântei, dar care a existat şi a dus partidul, până în 2000, la victorii multe în campaniile electorale. Chiar şi în 2004 am câştigat o campanie şi ... s-a transformat înacces la putere, e adevărat.

Realizator: Cu cine aţi face tandem pentru conducerea partidului? Care este personaliattea politică din PSD care vă inspiră cea mai mare încredere să porniţi împreună la drum?

Miron Mitrea: Nu pot să dau un singur nume, va rog să mă credeţi. Mă puneţi într-o situaţie în care nu pot sa fiu, nu pot dau un singur nume. Nu am o personalitate în PSD care îmi inspiră cea mai mare încredere. Am câţiva oameni, şi nu puţini în PSD, care îmi inspiră încredere foarte mare.

Şi nu pot să spun care e una singură. Şi între aceşti foarte mulţi oameni există oameni la centru, există oameni în teritoriu, şi dacă aş face o listă sunt sigur că aş uita pe cineva. Dacă vreţi doar câteva exemple pot să spun că am mare încredere în Mihai Tănăsescu, am mare încredere în radu Mazăre, am mare încredere în Nicuşor Constantinescu, în Marian Oprişan am mare încredere, în Marian Sârbu, ce să mai zic de Ion Iliescu.

Realizator: Dar în funcţia de prim-vicepreşedinte al PSD, pe cine l-aţi numi dvs?

Miron Mitrea: Pe lista pe care o propun va fi Radu Mazăre, probabil.

Realizator: Am înţeles. Mai avem un minut. Ce părere aveţi, unii dintre colegi dvs spun despre dvs că vi s-ar potrivi funcţia de secretar general. Dacă nu veţi fi preşedintele PSD, aţi accepta să fiţi secretarul general al partidului?

Miron Mitrea: Nu mi-am pus această problemă şi nu cred că aş accepta.

Realizator: Candidatura lui Victor Ponta la şefia PSD poate schimba în vreun fel rezultatul de la congresul de peste 3 zile, domnule Miron Mitrea?

Miron Mitrea: Doar în favoarea lui Geoană.

Etichete : miron mitrea interviu
Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
Interviuri 06 Octombrie 2022, 09:39

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă

"Apel matinal" - Invitat: Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naţionale a României.

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
De ce pleacă tinerii din România
Interviuri 05 Octombrie 2022, 09:35

De ce pleacă tinerii din România

Apel matinal" - Invitat: Cătălin Zamfir, sociolog și director al Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei...

De ce pleacă tinerii din România
Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Interviuri 29 Septembrie 2022, 09:05

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională

Apel matinal - Invitat: Tánczos Barna, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Interviuri 28 Septembrie 2022, 09:48

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens

Apel matinal - Invitat: medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei.

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Reformă teritorială și unificarea localităților
Interviuri 22 Septembrie 2022, 09:22

Reformă teritorială și unificarea localităților

„Apel matinal” - Invitat: Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România.

Reformă teritorială și unificarea localităților
"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Interviuri 20 Septembrie 2022, 09:00

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"

"Apel matinal" - Invitat: Ministrul muncii și solidarității sociale, Marius Budăi.

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul
Interviuri 17 Septembrie 2022, 09:03

Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul

Interviul integral cu ministrul apărării, Vasile Dîncu, aflat în vizită în Israel.

Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul
Ioan-Aurel Pop: Radio România este o școală a educației în domeniul limbii
Interviuri 31 August 2022, 10:36

Ioan-Aurel Pop: Radio România este o școală a educației în domeniul limbii

Apel matinal " - Invitat de Ziua Limbii Române, preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop.

Ioan-Aurel Pop: Radio România este o școală a educației în domeniul limbii