Interviu cu directorul general IFA, Florin Buzatu
Anul acesta se împlinesc 65 de ani de la înființarea Institutului de Fizică al Academiei Române, precursorul Institutului de Fizică Atomică de la Magurele( IFA).
Articol de Simina Botar, 08 Decembrie 2014, 21:40
Directorul general IFA, Florin Buzatu: "Anul acesta se împlinesc într-adevar 65 de ani de la înființarea Institutului de Fizică al Academiei Române (1949, de către Horia Hulubei) – primul institut de cercetare din țară dedicat fizicii, precursorul Institutului de Fizică Atomică de la Magurele – IFA – fondat tot de Acad. Horia Hulubei câțiva ani mai târziu (1955-56) și care, prin tot ce a urmat, a devenit un etalon al cercetării românești și un nume-simbol pentru cercetarea de fizică din țară.
"Astăzi, acest nume-simbol IFA cuprinde întreaga cercetare care se face la Măgurele în cele 5 institute naționale de cercetare-dezvoltare alături de instituția care asigură finanțarea participării românești la marile colaborări internaționale în domeniu și care duce mai departe numele-simbol de IFA.
"Ce se întâmplă astăzi la Măgurele este cel puțin pe măsura trecutului: se pregătește o nouă etapă – „maturizarea” cercetării românești de fizică în actualul context european și internațional. Acest proces n-ar putea să aibă loc fără „acumulările” trecutului, fără tradiția care ne și „obligă” în același timp pentru viitor.
"Concret, cu cel mai puternic sistem laser plus sursă gamma din lume aflat în construcție la Măgurele – mă refer la ELI-NP, cu participare în echipe „de premiul Nobel” la marele accelerator de particule de la CERN/Geneva, cu contribuții notabile la cel mai mare tokamak destinat energiei prin fuziune nucleară – vorbesc de JET și de „urmașul” acestuia ITER aflat în construcție la Cadarache/Franța, cu multe alte realizări dar mai ales cu olimpicii noștri internaționali la fizică care ne-au obișnuit cu primele locuri an de an și care anul acesta au bătut toate recordurile, deci cu toate aceste „atuuri” pe care le avem datorită pasiunii și dăruirii generației actuale de fizicieni, eu consider că Fizica românească este pregătită pentru aniversări la fel de prestigioase mult timp de acum încolo".
Conferință științifică la Ateneul Român
La Ateneul Roman a avut loc cea de a doua Conferință de Crăciun, From here to eternity (De aici spre eternitate), prezentată de Profesorul JOSEPH SILK, FRS, eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Moștenitoare Margareta a României, în organizarea Institutului de Fizică Atomică (IFA), Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN HH), Filarmonicii „George Enescu” și Clubului Rotary București - Curtea Veche si ELI – NP Cluster Inovativ, cu sprijinul Ambasadei Marii Britanii și a British Council.
Inițiate de marele fizician Michael Faraday în anul 1825, Conferințele de Crăciun s-au desfășurat aproape neîntrerupt până în ziua de astăzi la Royal Institution, Londra, intreruperile au fost cauzate de cel de al doilea Război Mondial.
Incepand cu 2013 România, la inițiativa IFA si IFIN HH, a devenit prima țară în afara Marii Britanii care organizează acest mare eveniment anual desfasurat totdeauna a începutul lunii deschise de Sărbătoarea Națională a României - Decembrie.