Fotbalul "atrage peste tot afaceri necurate"
Jurnalistul Cătălin Tolontan a declarat pentru Radio România Actualităţi că, potrivit rechizitoriului, inculpaţii din "Dosarul Transferurilor" şi-au prejudeciat propriile companii.
Articol de Costi Dumăscu, 13 Noiembrie 2012, 15:38
Spectaculosul dosar al "Transferurilor", în care Curtea de Apel Bucureşti a pronunţat, luni, pedepse cu executare sau cu suspendare împotriva a 8 oameni de fotbal, nume foarte cunoscute, precum: impresarii Ioan şi Victor Becali sau patronii de cluburi George Copos, Cristi Borcea şi Jean Pădureanu.
Acestea sunt acuzaţi că, la transferul în străinătatea mai multor jucători în perioada 1999 - 2005, au declarat sume mai mici de vânzare decât cele reale, astfel ei au prejudiciat şi statul, dar şi propriile cluburi.
Ca şi în cazul altor afaceri dubioase, presa a fost cea care a prins firul neregulilor, a pus totul în pagină tipărită şi lucrurile s-au rostogolit în Justiţie.
Ancheta care a pus reflectoarele pe cei 8 impresari, patroni şi preşedinţi de cluburi, apărea în "Gazeta Sporturilor", sub semnătura lui Cătălin Tolotan, acum 6 ani şi jumătate.
Reporter: Domnule Tolotan reacţia oamenilor care află veşti precum cea de luni este: staţi liniştiţi, avem aici doar un strop din masa de bani negri şi neaflaţi care circulă în fotbal? Au dreptate domnule Tolotan, este fotbalul românesc într-adevăr o caracatiţă?
Cătălin Tolontan: Nu, nu au dreptate. Întotdeauna sunt nişte cazuri mici şi unele mult mai mari ascunse în umbră. Dar cele mult mai mari ascunse în umbră, unde se fură şi mai mulţi bani, la autostrăzi de exemplu în România, nu înseamnă că trebuie să le trecem cu vederea pe cele mai mici.
Eu nu spun că aceşti oameni au furat, asta este treba instanţei ce spune. Prima instanţă i-a declarat nevinovaţi, cea de a doua i-a declarat vinovaţi, rămâne de văzut ce va face Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Ea va da decizia finală, definitivă, în această situaţie.
Reporter: Nu cred că există preşedinte de club pe care să îl fi auzit vreodată spunând altceva decât: am băgat o grămadă de bani la echipă, nu am câştigat un cent din treaba asta, investesc din suflet, iubesc echipa, oraşul, ţara. Aşa să fie, este totul dezinteresat în fotbalul românesc?
Cătălin Tolontan: Nu, şi nici nu ar fi normal să fie deziteresaţi. Până la urmă sunt nişte companii care trebuie să facă profit. Retorica lor, pe care bine aţi sesizat-o, este o retorică falsă. Fără discuţie că este falsă şi ei au câştigat bani. Problema nu este că au câştigat bani.
Este bine, este benefic să câştigi bani într-o economie de piaţă. Problema, conform rechizitoriului, repet, eu nu ştiu care este decizia finală, nu ştie nimeni asta şi nu trebuie să ştim asta acum, este faptul că ei şi-au prejudiciat propriile cluburi şi au încasat bani în alte companii.
Aceasta este marea lipsă şi pentru a fi incomod - şi vă rog să acceptaţi să spun lucrul ăsta pe postul public de radio, ar fi fost extrem de util ca aceste eforturi ale presei de-a lungul anilor sau măcar de acum înainte să fie încurajate şi de către presa publică.
Reporter: Spuneţi că cei câţiva patroni de cluburi şi-au prejudiciat propriile afaceri: Dinamo, Rapid, Oţelul, Gloria. Dvs. înţelegeţi aşa ceva? Aţi putea să vă păgubiţi propriul ziar?
Cătălin Tolontan: Da, putem să înţelegem aşa ceva, pentru că unii dintre ei erau angajaţi, preşedinţi, nu erau patroni, iar chiar şi pentru cei care erau patroni este mai convenabil, cum a fost cazul George Copos, să încaseze banii în offshore-uri, de exemplu, dacă acest lucru s-a întâmplat, după cum susţin procurorii, decât să îi încaseze în România, unde ar fi fost alte impozite.
Reporter: Există exemple în străinătate asemănătoare? Suntem, adică, într-o bună companie?
Cătălin Tolontan: Da. Din păcate, da, ca să zic aşa. Peste tot, fotbalul, care este un domeniu de maximă circulaţie a banilor, atrage afaceri necurate.
Peste tot în lume. Noi, deocamdată, avem lucruri multe de rezolvat aici, pentru că în alte ţări ale lumii oamenii au fost mult mai devreme condamnaţi pentru afaceri necurate în fotbal sau au fost absolviţi după ce au fost cercetaţi corect.