Fondurile europene "trebuie folosite eficient"
Prioritatea guvernului român în privinţa utilizării fondurilor europene este reducerea decalajelor economice şi sociale faţă de celelalte state membre ale Uniunii Europene.
Articol de Sorin Croitorescu, Bruxelles, 09 Iulie 2014, 01:21
Varianta revizuită a acordului de parteneriat al României cu Comisia Europeană a fost transmisă aseară executivului comunitar.
Documentul stabileşte modul în care va folosi România fondurile europene, ce i-au fost alocate pentru perioada 2014-2020.
Prioritatea guvernului român în privinţa utilizării fondurilor europene este reducerea decalajelor economice şi sociale faţă de celelalte state membre ale Uniunii Europene.
Banii trebuie folosiţi cât mai eficient şi în conformitate cu regulamentele europene.
Este scopul acordurilor de parteneriat care se încheie cu fiecare stat membru în parte, în urma unei colaborări strânse între executivul comunitar şi autorităţile naţionale, spune purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Shirin Wheeler.
Shirin Wheeler: Varianta revizuită a acordului este un rezultat al negocierilor intense din ultimele săptămâni, în urma observaţiilor trimise la începutul lunii iunie. Sperăm că ele au fost luate în considerare la elaborarea documentului pe care l-am primit şi vom face o analiză în acest sens în zilele următoare, în ideea de a finaliza adoptarea acordului.
Reporter: Este posibil ca adoptarea să aibă loc undeva, în lunile august sau septembrie?
Shirin Wheeler: Dacă autorităţile române au aplicat în documentul trimis observaţiile făcute de Comisie, atunci, da, pot spune că nu este exclus ca adoptarea acordului de parteneriat să aibă loc la sfârşitul lunii august, începutul lunii septembrie, aşa cum s-a estimat, de altfel, şi de către România.
Reporter: Câte ţări au finalizat până acum procedura de adoptare a acordurilor?
Shirin Wheeler: Pentru nouă ţări membre au fost adoptate acordurile de parteneriat, dar precizez din nou că nu este vorba aici despre o cursă sau o competiţie pentru cine termină mai repede procedura. Urmărim obţinerea unor documente de calitate, care să ghideze statele membre pentru, practic, următorii 10 ani în materie de utilizare a fondurilor europene, astfel încât să fie create, de exemplu, locuri de muncă sau să fie îmbunătăţită viaţa oamenilor. Şi nu este vorba doar despre fondurile de coeziune, ci şi de cele pentru dezvoltare rurală. Deci este foarte important ca acordurile de parteneriat să fie foarte bine făcute.
României i-au fost alocate pentru perioada 2014-2020 peste 22 de miliarde de euro pentru programele sale operaţionale, din care cel mai mult, 9,4 miliarde, pentru infrastructură.
Potrivit unor estimări, detaliate în acordul de parteneriat, dacă rata de absorbţie ar fi de doar 40%, creşterea economică ar depăşi 4% în anul 2020, iar la o rată de 80%, am ajunge la o creştere de 15 procente.