Acuzaţiile de corupţie "fac foarte rău justiţiei"
Preşedintele CSM, Horaţius Dumbravă, susţine că acuzaţiile de corupţie fac foarte rău justiţiei. În opinia sa, datoria CSM este de a declanşa cercetări disciplinare în astfel de cazuri.
26 Octombrie 2011, 16:41
Semnalele care arată cu degetul corupţia din România sunt din ce în ce mai dese.
După ce România a fost refuzată de la Spaţiul Schengen, în principal din cauza corupţiei şi a funcţionării defectuoase a justiţiei, relevate prin rapoartele Comisiei Europene din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe Justiţie, de curând jurnaliştii prestigioasei publicaţii "The Economist" semnalează cazuri de corupţie chiar în justiţia românească.
Este vorba despre cazul judecătoarei Gabriela Bârsan, de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Judecătoarea a fost acuzată că a primit bijuterii, o excursie în Indonezia şi dreptul ca fiul ei să folosească gratuit un apartament în Paris, în schimbul facilitării soluţionării favorabile a unor dosare.
Publicaţia mai afirmă că majoritatea cazurilor grave de corupţie din România sunt amânate ani la rând.
Este amintit cazul lui Decebal Traian Remeş, fost ministru al agriculturii, trimis în judecată în 2008, în dosarul "Caltaboşul", pentru trafic de influenţă, şi cazul lui Adrian Năstase, fost premier al României, acuzat de mai multe fapte de corupţie.
Este amintită şi declaraţia de săptămâna trecută a şefului unei bănci importante din România, care s-a plâns că mediul de afaceri este prea corupt, ceea ce afectează investiţiile şi reputaţia ţării pe plan internaţional.
CSM este instituţia care are importantul rol de a veghea pentru ca magistraţii să-şi facă datoria conform legii.
Preşedintele CSM, Horaţius Dumbravă, este cel care ne prilejuieşte această ediţie specială a "Actualităţii în dezbatere".
Audio: Actualitatea în dezbatere