Măsuri pentru reducerea poluării la nivel global
Acordul de la Paris pentru combaterea schimbărilor climatice a intrat in vigoare,după ce au fost îndeplinite condițiile necesare mult mai devreme decât fusese prevăzut
Articol de Daniela Vasilescu, 30 Ianuarie 2017, 18:10
Acordul de la Paris a intrat in vigoare datorită aprobării de către Parlamentul Euroean a ratificării sale de către Uniunea Europeană. Aproape 200 de state au convenit asupra unui pact global obligatoriu ce prevede reducere a emisiilor gazelor cu efect de seră şi menţinerea creşterii temperaturii globale la un nivel "mult sub" 2 grade Celsius. De asemenea, statele semnatare au căzut de acord să se informeze reciproc despre rezultatele obţinute în reducerea poluării, iar ţările dezvoltate să le ajute pe cele mai sărace să comabată cu schimbările climatice, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.
Acordul de la Paris privind schimbările climatice a fost ratificat de principalii trei poluatori ai lumii, Statele Unite ale Americii, China și India, dar și de Uniunea Europeană. Documentul stabilește un plan de acțiune la nivel global, pe termen lung, în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră. Guvernele țărilor semnatare au convenit ca obiectiv pe termen lung să limiteze creșterea temperaturii globale la sub 2 grade Celsius față de perioada preindustrială și să continue eforturile pentru a coborî această limită de creștere până la 1,5 grade Celsius, pentru a reduce astfel riscurile și impactul schimbărilor climatice.
În baza Acordului de la Paris, începând din 2023, părțile urmează să realizeze un bilanț la nivel mondial, la fiecare 5 ani, bazat pe cele mai recente date științifice și date privind punerea în aplicare existente la momentul respectiv, care va monitoriza progresele înregistrate și va analiza situația în ceea ce privește reducerea emisiilor.
AUDIO:Opinia câtorva persoane despre acest subiect: