UE ia măsuri pentru combaterea pestei porcine
O maladie deosebit de periculoasă a ajuns la graniţele Uniunii Europene.
07 Martie 2017, 08:47
O maladie deosebit de periculoasă a ajuns la graniţele Uniunii Europene. Gravitatea acestei boli a generat o poziţie imediată a specialiştilor europeni, care s-au întâlnit la Braşov.
Trebuie să precizăm că s-au descoperit focare de pestă porcină africană în apropierea graniţelor României.
AUDIO: Europa verde. EuranetPlus.
Domnul Ovidiu Ionescu, profesor la Facultatea de Silvicultură din Braşov, a participat la consfătuire.
Ovidiu Ionescu: A fost o întrunire la care au participat atât specialişti din străinătate, cât şi din România. Alături de aceştia au fost invitaţi gestionarii fondurilor de vânătoare, cei care practic se ocupă de managementul populaţiilor de mistreţi din România.
Reporter: Unde s-au găsit aceste focare?
Ovidiu Ionescu: Lângă Delta Dunării şi la 20 km de frontiera de est a României. Au fost semnalate două focare de pestă porcină africană, în Ucraina.
Reporter: Care au fost măsurile pentru combaterea acestei maladii?
Ovidiu Ionescu: Practic, specialiştii care au venit din partea Uniunii Europene au transmis o serie de măsuri care sunt obligatoriu să fie luate în momentul în care apare pesta porcină africană. Gestionarii fondurilor de vânătoare au transmis specialiştilor din Uniunea Europeană că noi avem mai bine de 2 ani de când punem în practică aceste măsuri de monitorizare, de recoltare de probă, chiar mai severe decât cele cerute de Uniunea Europeană. Luăm probe din fiecare mistreţ care este recoltat pe teritoriul României, alături de probele de trichină şi probele care sunt prelevate pentru pesta porcină clasică.