Sprijin financiar pentru sectorul legumiculturii
Ion Păunel, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli din judeţul Olt, un important bazin legumicol, ne vorbește despre intenţiile fermierilor olteni.
16 Noiembrie 2015, 14:09
Noul program de dezvoltare rurală până în anul 2020 va aduce României sume importante de bani de la Uniunea Europeană.
Realizarea de producţii sporite, prietenoase cu mediul înconjurător şi cu sănătatea oamenilor este una dintre direcţiile de referinţă ale agriculturii europene.
Legumicultura este un sector privilegiat.
L-am invitat pe domnul Ion Păunel, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli din judeţul Olt, un important bazin legumicol, să ne vorbească despre intenţiile fermierilor Olteni.
Audio: Europa verde.
Ion Păunel: Aş vrea să spun că tendinţa pentru noul PNDR este extraordinară şi cei care au accesat în vechiul PNDR acum deja se gândesc să acceseze măsuri cu cofinanţare. Şi, de ce nu, avem câteva proiecte în lucru de a crea acele cooperative de care ducem atâta lipsă, cooperative viabile, cooperative care să nu fie doar pe hârtie şi să-şi îndeplinească rolul lor de a ajuta producătorul devenind ulterior grupuri de producători.
Reporter: Câte proiecte aţi pregătit până la această dată?
Ion Păunel: Pentru măsura 6.1, care a fost deschisă anul acesta, vechea măsură pentru tinerii fermieri. Avem în lucru peste 40 de proiecte la valoare maximă de 40 de mii de euro.
Reporter: Sunt prevăzute sume importante de bani, nerambursabile pentru noile proiecte.
Ion Păunel: Un lucru benefic pentru fermieri, deoarece, începând cu noul PNDR, ei pot accesa o sumă cuprinsă între 40 de mii şi 50 de mii de euro, bani în totalitate nerambursabili şi, în acest sens, putem să atragem până la urmă forţa de muncă în mediul rural.