Securizarea centralelor nucleare împotriva atacurilor teroriste
Atacurile teroriste care în ultimii ani au îndoliat planeta prin uciderea fără noimă a unor oameni nevinovaţi au generat măsuri de siguranţă sporită în ţările vizate de terorism.
21 Iunie 2016, 12:01
Atacurile teroriste care în ultimii ani au îndoliat planeta prin uciderea fără noimă a unor oameni nevinovaţi au generat măsuri de siguranţă sporită în ţările vizate de terorism.
Temerea că instalaţiile nucleare se află în vizorul minţilor bolnave s-au adeverit.
L-am invitat pe domnul doctor inginer Lucian Biro, expert al Comisiei Europene pe probleme de securitate nucleară, să ne spună care sunt măsurile luate pentru protejarea sistemelor informaţionale din cadrul instalaţiilor nucleare vizate de terorişti.
AUDIO: Europa verde.Euranet Plus.
Lucian Biro: Spaţiul cibernetic trebuie protejat pentru că există atacuri permanente la adresa unor obiective esenţiale cum ar fi instalaţiile nucleare, cum ar fi instalaţiile legate de distribuţia energiei sau distribuţia gazului natural, zone unde întreruperea funcţionării este de dorit să nu se întâmple. În caz contrar, apar probleme deosebite legate de funcţionarea în condiţii de siguranţă a acestor instalaţii.
Reporter: Un accident în acest sector este deosebit de periculos...
Lucian Biro: Sunt procese tehnologice care în caz de nefuncţionare normală pot duce la dezastre. În acest context, şi elementele teroriste care încercă să atace baza economică a Uniunii Europene, de exemplu, se îndreaptă către aceste instalaţii.
Reporter: Să precizăm totuşi că măsurile de protecţie şi siguranţă în acest sector sunt deosebite, se spune chiar că posibilitatea de a le penetra este aproape de zero.
Lucian Biro: Sunt măsuri care se văd şi măsuri care nu se văd. În acest context, există entităţi care se ocupă în mod special de aceste aspecte. Vreau să menţionez că, în România, Serviciul Român de Informaţii este în poziţia de a controla aceste lucruri. Au existat atacuri, dar ele au fost, să spunem, dejucate.