Politica Uniunii Europene în domeniul agriculturii ecologice
Noua politică agricolă comună prevede ca 30 la sută din banii alocaţi fiecărei ţări să fie folosiţi pentru agricultura ecologică sau măsuri de mediu, spune Daciana Sârbu.
11 Martie 2014, 12:45
Agricultura ecologică, produsele alimentare curate şi sigure s-au bucurat în ultima perioadă la nivel european de o atenţie sporită.
Am rugat-o pe doamna Daciana Sârbu, europarlamentar, membru în Comisia de agricultură şi dezvoltare rurală, care a avut intervenţii în Parlamentul European pe această temă, să ne spună care este politica Uniunii Europene în acest domeniu.
Daciana Sârbu: Noua politică agricolă comună prevede ca 30 la sută din banii alocaţi fiecărei ţări să fie folosiţi pentru agricultura ecologică sau măsuri de mediu, ceea ce deja este un succes. Vorbim de plăţi directe de asemenea mai mari, măsuri care vor da voie producătorilor bio să-şi promoveze produsele cu bani europeni şi, la nivel de ţară, eu sper să ne bucurăm de acest TVA redus la alimentele bio.
Audio: Politica Uniunii Europene în domeniul agriculturii ecologice.
Reporter: Cum apreciaţi dezvoltarea agriculturii ecologice în România în contextul noilor cerinţe?
Daciana Sârbu: De exemplu, am citit un articol în “Le Monde”. Titlul era: “România, plaiul bio al Europei”. Deci, deja ne-am făcut văzută prezenţa, nu suntem la început, putem spune. Ne dezvoltăm şi în fiecare an creşte suprafaţa agricolă exploatată bio, ceea ce este un lucru minunat. Producătorii bio se bucură de sprijin şi simt lucrul acesta. Evident că întotdeauna e loc de mai mult.
Reporter: Credeţi că fondurile alocate către acest sector vor determina o creştere însemnată şi rapidă în ceea ce priveşte producţia bio în România în perioada următoare?
Daciana Sârbu: Da, sunt convinsă, şi pe lângă fonduri este nevoie să există o coerenţă a legislaţiei, un sprijin eficient. Oferindu-l, ne facem bine nouă şi ne dezvoltăm sănătos şi atunci merită un tratament special.