Modernizarea centralelor nucleare
Domnul doctor inginer Lucian Biro, expert al Comisiei Europene, ne prezintă un asemenea proiect, care va fi realizat în România.
10 Februarie 2016, 11:10
Realizarea de centrale nucleare moderne pentru producerea de energie electrică este avută în vedere de Uniunea Europeană.
Aceste centrale sunt considerate sigure, nepoluante, şi prin construirea lor se diminuează emisiile de gaze cu efect de seră.
Domnul doctor inginer Lucian Biro, expert al Comisiei Europene, ne prezintă un asemenea proiect, care va fi realizat în România.
Audio: Europa verde.
Lucian Biro: Este cunoscut faptul că programul Orizont 2020 întruneşte, în interior, un număr de proiecte importante, care vizează performanţele de securitate nucleară pentru generaţiile viitoare de reactoare nucleare. În acest context, unul dintre proiecte este proiectul ALFRED, care urmăreşte realizarea unui prototip de reactor nuclear răcit cu plumb, acest reactor, va fi analizat şi va fi studiat de către o echipă de experţi români şi italieni şi urmează ca la Institutul de Cercetări Nucleare de la Piteşti să se efectueze o serie de cercetări care să conducă la prototipul unui astfel de reactor.
Reporter: În ce fază se află aceste cercetări?
Lucian Biro: La ultima sesiune de comunicări ştiinţifice a unei conferinţe internaţionale, CN 2015, au fost au fost puse în valoare câteva proiecte printre care şi acest proiect pentru a realiza undeva la nivelul anului 2028 o primă variantă fezabilă de proiect conceptual în ceea ce priveşte realizarea acestui reactor.
Reporter: Sunt proiecte deosebit de importante în care mediul înconjurător este în prim-planul atenţiei.
Lucian Biro: Din acest motiv, Comisia Europeană acordă o importanţă deosebită acestor proiecte pentru că, în primul rând, se diminuează impactul asupra mediului şi, în acelaşi timp, creşte siguranţa în funcţionare în raport cu eventualele pericole pentru populaţie.