Investiţiile sunt necesare pentru stimularea sectorului avicol
Sectorul creşterii păsărilor a cunoscut în ultimii ani o puternică dezvoltare, ajungând acum să asigure o producţie competitivă pe fondul îmbunătăţirii condiţiilor de mediu.
15 Februarie 2017, 12:13
Sectorul creşterii păsărilor a cunoscut în ultimii ani o puternică dezvoltare, ajungând acum să asigure o producţie competitivă pe fondul îmbunătăţirii condiţiilor de mediu.
L-am invitat pe domnul Ilie Van, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Păsări din România, să ne spună care sunt nevoile de bani europeni pentru anul 2017.
AUDIO: Europa verde. Euranet Plus.
Ilie Van: Avem la carne de pasăre, de exemplu, cam 430 de milioane de euro în decurs de 10 ani, iar la ouă de consum cam 220 de milioane de euro, deci am avea cam 650 de milioane de euro în decurs de zece ani. O medie de 65 de milioane de euro pe an. Dacă profitabilitatea este foarte redusă în sector, circa 2–3%, 20-30 de milioane le asigurăm din fonduri proprii, restul trebuie să fie din surse atrase. În sector trebuie făcute investiţii permanent. Noi nu putem să oprim investiţiile pentru că durata medie de utilizare a unor utilaje, a unor echipamente agricole este cam de zece ani. Ceea ce am investit în anii 2005 şi 2006 din fonduri SAPARD acum trebuie remodernizat, trebuie reinvestit pentru a moderniza acele spaţii întrucât durata de utilizare a expirat.
Reporter: Nu sunt singurele investiţii necesare pentru creşterea producţiei şi îmbunătăţirea condiţiilor de mediu.
Ilie Van: Sigur că mai sunt şi alte zone unde trebuie să lucrăm, de exemplu zonele de procesare, de industrializare a materiei prime, abatorizare şi procesare, sau de colectare şi procesare a ouălor de consum care vor avea iarăşi nevoie de surse foarte importante.