Îmbunătăţirea calităţii produselor agricole
Invitatul rubricii Europa verde este directorul general al Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Cartofi şi Sfeclă de Zahăr Braşov.
28 August 2015, 13:15
Unul dintre pilonii de bază ai noii politici agrare promovate de Uniunea Europeană este cercetarea pusă în slujba creşterii calităţii producţiei şi a îmbunătăţirii condiţiilor de mediu.
Cercetarea românească, deşi are specialişti de excepţie, nu a beneficiat de fondurile necesare.
Domnul Sorin Claudiu Chiru, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Cartofi şi Sfeclă de Zahăr Braşov, ne argumentează:
Audio: Europa verde.
Sorin Claudiu Chiru: Avem dovada partenerilor noştri din Uniunea Europeană, care acordă o mare importanţă nu numai din punct de vedere declarativ, ci şi din punct de vedere financiar, a cercetării. Doctorul Keffler din Olanda amintea de programul pe care îl desfăşoară Universitatea din Wageningen pentru crearea unui nou soi. Pentru acest singur proiect, statul olandez a acordat 10 milioane de euro, ceea ce reprezintă aproape dublul banilor care sunt acordaţi pentru toate cele şapte universităţi de cercetare în domeniul agricol în România.
Reporter: Ce loc ocupă cercetarea românească în cadrul activităţilor similare din Uniunea Europeană?
Sorin Claudiu Chiru: Discutăm de integrarea în zona europeană a cercetării. Numai în momentul în care suntem similari şi egali cu parteneri din Uniunea Europeană putem să intrăm în sistemul de colaborare cu ei, altfel riscăm să rămânem în afara cercetărilor de vârf, la ora actuală din Uniunea Europeană şi acesta este un lucru important, la care trebuie să ne gândim, pentru că eu rămân la părerea că, fără cercetare, nu există progres - indiferent de domeniu -, dar această cercetare trebuie sprijinită nu numai declarativ, ci şi real.