Gestionarea ariilor protejate
Grija pentru păstrarea biodiversităţii, sector în care Uniunea Europeană a investit sume importante de bani, trebuie să stea la baza oricăror acțiuni întreprinse în aceste zone.
23 Decembrie 2014, 19:18
La nivel european, există o amplă dezbatere vizând găsirea celor mai bune metode pentru gestionarea durabilă a ariilor protejate.
Grija pentru păstrarea biodiversităţii, sector în care Uniunea Europeană a investit sume importante de bani, trebuie să stea la baza oricăror acțiuni întreprinse în aceste zone.
Câteva dintre ideile vehiculate de specialişti la o recentă reuniune internaţională desfăşurată la Budapesta ne sunt prezentate de către domnul Dragoş Mihai, şeful ariilor protejate din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor, care gestionează cele mai mari suprafeţe din România supuse protecţiei.
Audio: Europa Verde.
Dragoş Mihai: S-au prezentat diverse situații din diverse ţări în ceea ce priveşte managementul pădurilor, după care s-a considerat că ar fi important ca, în viitor, să fie organizat un seminar similar pentru celelalte bioregiuni din Europa Centrală şi de Est.
Reporter: Ce loc ocupă România între ţările europene cu arii protejate?
Dragoş Mihai: Precum știți, pe teritoriul României se întâlnesc cinci din cele nouă bioregiuni identificate la nivelul Uniunii Europene, 11 la nivel european, de aceea noi suntem implicaţi în mai mult grupuri de lucru în ceea ce priveşte desfăşurarea acestor seminarii bio-geografice.
Reporter: Ce propuneri au făcut reprezentanții României?
Dragoş Mihai: Există o falsă impresie că, în cazul în care nu faci nimic, ajuţi la conservarea unor specii şi habitate. Acest lucru nu este general valabil şi de aceea este necesară o analiză şi o stabilire a măsurilor de management ţinând cont de cerinţele ecologice ale speciilor care sunt vizate pentru protecţie.