Fonduri pentru conservarea biodiversităţii
Parcul Naţional Cozia a beneficiat în cadrul mai multor proiecte de fonduri europene, iar acum bijuteriile naturii pot fi văzute şi admirate de vizitatori.
04 August 2015, 09:17
Investiţiile în conservarea biodiversităţii făcute de Uniunea Europeană au efecte majore în păstrarea faunei şi florei.
Parcul Naţional Cozia a beneficiat în cadrul mai multor proiecte de fonduri europene, iar acum bijuteriile naturii pot fi văzute şi admirate de vizitatori.
Domnul Pavel Prundurel, directorul acestei arii protejate ne prezintă un ghid al păsărilor din zonă, lucrare finanţată de Uniunea Europeană, care arată cât de mult a însemnat aplicarea principiilor gestionării durabile în Parcul Naţional Cozia.
Audio: Europa verde. Euranet Plus:
Pavel Prundurel: Egrete, stârci, berze, lişiţe, toate speciile de păsări cântătoare care sunt în ţară la noi sunt prezente şi în Parcul Naţional Cozia, fie că sunt în pădure, fie că sunt pe pajişti, în poieni, pe stâncării şi, foarte important, răpitoarele mari, acvila mare, acvila de munte cum se mai numeşte, celelalte acvile, şoimi, ulii şi aşa mai departe, fie că sunt de zi sau de noapte, fie că sunt sedentare sau că sunt în trecere pe la noi, se găsesc în zona Parcului Naţional Cozia. Am făcut un ghid al acestor specii în care am introdus în jur de 250 de specii, fiecărei specii am alocat o pagină, cu poze expresive şi am avut aprecieri că este extraordinar de util, extraordinar de bun şi poate fi pus în buzunarul de la haină sau în rucsac atunci când mergem pe munte. Proiectul nu a fost foarte mare, a fost un proiect mai mic, cu bani europeni, dar suficient să aducem în faţă toată această valoare extraordinar de importantă pentru biodiversitatea ţării noastre, capitalul acesta al păsărilor sălbatice.