Directiva privind reciclarea deşeurilor
Valorificarea superioară a deşeurilor reprezintă o prioritate a politicilor Uniunii Europene.
16 August 2016, 11:36
Valorificarea superioară a deşeurilor reprezintă o prioritate a politicilor Uniunii Europene.
Multe ţări consideră deşeurile printre cele mai importante surse de materii prime şi au ajuns să le recupereze într-o proporţie de invidiat.
Dorind să aflăm care este situaţia de la noi, am invitat-o în emisiune pe doamna Corina Lupu, director general al Agenției Naţionale pentru Protecţia Mediului.
AUDIO: Europa verde. Euranet Plus.
Corina Lupu: Avem nişte obiective-cheie, obiective clar stabilite prin directivele europene. Trebuie să atingem până în anul 2020 un nivel de reutilizare şi reciclare de minimum 50% din masa totală a cantităţilor de deşeuri de hârtie, metal, plastic şi sticlă, provenind din deşeurile menajere sau, după caz, din alte surse, în măsura în care aceste fluxuri sunt similare deşeurilor care provin din cele menajere.
Reporter: În ce proporţie trebuie să recuperăm?
Corina Lupu: Trebuie să ajungem la minimum 70% din masa cantităţilor de deşeuri nepericuloase din construcţii şi demolări şi un obiectiv de 60% de valorificare a deşeurilor de ambalaje din totalul ambalajelor introduse pe piaţa naţională.
Reporter: Este un angajament sau sunt cerinţe europene?
Corina Lupu: Toate sunt cerinţe ale Directivei Parlamentului European şi a Consiliului Uniunii Europene. De aceea am avut întâlniri şi cu reprezentanţii asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, care vor gestiona sistemele de management integrat al deşeurilor. Dorim să fie eficient utilizate ulterior.