Ce trebuie să știm despre organismele modificate genetic
Uniunea Europeană are reguli stricte și proceduri de autorizare complexe pentru cultivarea și comercializarea lor
Articol de Daniela Vasilescu, 17 Noiembrie 2015, 18:55
Un organism al cărui material genetic a fost modificat artificial pentru a i se conferi o nouă proprietate reprezintă un organism modificat genetic.De exemplu, acesta poate fi modificat pentru rezistența plantei la o boală, insecte sau secetă. Potrivit datelor publicate de Parlamentul European,58 de astfel de organisme sunt autorizate, în prezent, în spaţiul comunitar pentru folosirea în produse alimentare și furaje. Printre acestea se numără porumbul, bumbacul, soia, rapița și sfecla de zahăr.
În ceea ce priveşte autorizarea acestor organisme, acest lucru depinde,în funcţie de scop. În cazul cultivării, autorizația este dată la nivel Uniunii Europene, însă țara respectivă, în care se cultivă, are ultimul cuvânt.În cazul comercializării, Comisia Europeană a propus aceeași abordare ca în cazul cultivării,insă, la sfârşitul lunii trecute, eurodeputații au considerat că propunerea s-ar putea dovedi inaplicabilă.
Majoritatea organismelor modificate genetic autorizate în Uniunea Europeană sunt pentru hrănirea animalelor de fermă, dar unele produse alimentare importate conțin aceste organisme. Sistemul de etichetare european obligă companiile să indice dacă alimentul (sau furajul) pe care îl produc conține organisme modificate genetic. În plus, companiile pot indica pe etichetă dacă alimentul sau furajul nu conține OMG-uri, aceasta fiind alegerea lor liberă.
AUDIO: