CE propune noi norme în materia autorităţii părinteşti
Principalele modificari se referă la termenele aplicabile diferitelor etape ale procedurii de înapoiere a copilului
05 Iulie 2016, 15:12
Comisia Europeană propune o serie de îmbunătăţiri la normele Uniunii Europene care îi protejează pe copii în contextul litigiilor transfrontaliere în materia autorităţii părinteşti care are ca obiect încredinţarea copiilor, drepturile de vizită sau răpirea copiilor.
Noile norme vor accelera procedurile judiciare şi administrative şi se va ţine seama, în orice situaţie, de interesul superior al copilului. Principalele modificari se referă la termenele aplicabile diferitelor etape ale procedurii de înapoiere a copilului. Acestea vor fi limitate la o perioadă cumulată de maximum 18 săptămâni.
Potrivit noilor propuneri, hotărârea de înapoiere a unui copil va putea fi contestată o singură dată, iar judecătorul va trebui să decidă dacă o hotărâre prin care se dispune înapoierea copilului ar trebui să fie pusă în aplicare pe durata soluţionării apelului. Totodată, prin noile norme,oricărui copil care este capabil să îşi exprime părerea i se garantează posibilitatea de a-şi exprima punctul de vedere, în cadrul tuturor procedurilor legate de cazul său.
Această garanţie vizează în primul rând procedurile privind încredinţarea copiilor şi dreptul de vizită, precum şi procedurile privind înapoierea copiilor, în situaţia în care au fost răpiţi de către unul dintre părinţi, a recizat Comisarul European pentru Justitie, Vera Jourova:
"Vor exista proceduri mai eficiente: de exemplu, procedura medie de returnare a unui copil răpit de catre unul dintre părinţi este de şase luni şi poate dura şi mai mult în cazul în care există mai multe posibilităţi de a face recurs. Cu noile reguli această perioadă va fi redusă la 18 săptamâni, indiferent de caz. De exemplu, în cazul unei proceduri de înapoiere, părinţii vor beneficia de norme mai clare şi vor fi încurajaţi să opteze pentru calea medierii, putând astfel economisi costuri de judecată care se ridică, în medie, la 2 200 EUR, pentru întreaga procedură."
În prezent, părinţii sunt adesea nevoiţi să solicite încuviinţarea executării într-un alt stat membru a unei hotărâri privind încredinţarea sau vizitarea copiilor. Odată cu introducerea noilor norme, se elimină procedura intermediară care trebuie parcursă pentru executarea unei hotărâri judecătoreşti într-un alt stat membru.
Aceste noi norme vor fi benefice pentru familii şi copii, care vor avea de câştigat de pe urma reducerii termenelor de soluţionare a procedurilor şi a evitării costurilor ridicate pe care le implică, în general, astfel de proceduri.
AUDIO: