CE-Consultare publică privind viitorul ştiinţei
Scopul consultării publice privind „Science 2.0” este de a evalua tendinţa către un mod de cercetare şi de inovare mai deschis, bazat pe date şi axat pe cetăţeni
Articol de Daniela Vasilescu, 29 Iulie 2014, 17:02
Cercetătorii folosesc instrumente digitale pentru a implica mii de persoane în activitatea de cercetare, de exemplu, cerându-le să raporteze dacă s-au îmbolnăvit de gripă, pentru a putea monitoriza focarele de gripă şi a face previziuni privind eventualele epidemii. Oamenii de ştiinţă sunt, de asemenea, mai deschişi: împărtăşind rezultatele cercetării pe internet încă din etapele iniţiale, ei îşi compară activitatea şi poartă discuţii pentru a o ameliora. Într-o măsură tot mai mare, publicaţiile ştiinţifice sunt disponibile online în mod gratuit. După unele estimări, 90% dintre toate datele disponibile în lume au fost generate în ultimii doi ani, iar producţia de date ştiinţifice creşte în fiecare an cu 30%.
Consultarea va examina gradul de conştientizare şi de participare la aceste tendinţe şi va colecta opinii cu privire la oportunităţile create de Science 2.0 pentru a consolida competitivitatea sectorului european al ştiinţei şi cercetării. Termenul-limită pentru trimiterea răspunsurilor este de 30 septembrie. Consultarea, precum şi unele informaţii cu caracter general, sunt disponibile pe pagina de internet a Comisiei Europene: Vocea ta în Europa (http://ec.europa.eu/research/science-2.0). De asemenea, puteţi urmări dezbaterea pe platformele de comunicare socială, folosind hashtag-ul #Science20.
AUDIO: