UE, îngrijorată de legile anti-manifestanţi adoptate în Ucraina
UE nu este de acord cu noile dispoziţii, aprobate în Ucraina, potrivit cărora instalarea neautorizată a corturilor în locurile publice este pasibilă cu 15 zile de detenţie.
Articol de Mihaela Mihai, 18 Ianuarie 2014, 12:45
Uniunea Europeană şi-a exprimat îngrijorarea faţă de situaţia din Ucraina, unde Parlamentul a adoptat zilele trecute o serie de legi care înăspresc sancţiunile împotriva manifestanţilor.
În opinia înaltului reprezentant european pentru politică externă, Catherine Ashton, măsurile sunt regretabile.
Uniunea Europeană nu este de acord cu noile dispoziţii, aprobate de Parlamentul de la Kiev, potrivit cărora instalarea neautorizată a corturilor în locurile publice este, de acum înainte, pasibilă cu 15 zile de detenţie.
Alte legi prevăd pedepse de până la cinci ani de închisoare pentru persoanele care blochează clădirile oficiale.
Sunt introduse de asemenea amenzi atât împotriva unor persoane care ies la manifestaţii cu faţa acoperită de o mască sau cu o şapcă pe cap, cât şi împotriva unor persoane care manifestează în coloane de maşini.
Audio: Uniunea Europenă şi-a exprimat îngrijorarea faţă de noile legi adoptate în Ucraina.
Şi defăimarea pe Internet va fi pedepsită cu amendă sau muncă în folosul comunităţii.
Unul dintre liderii grupurilor parlamentare ale opoziţiei de la Kiev a denunţat încălcarea Constituţiei şi o acţiune în forţă menită să pună capăt protestelor începute în noiembrie după refuzul autorităţilor de a semna, la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius,
Acordurile de Asociere şi de Liber Schimb la Uniunea Europeană.
Ambasadorul Uniunii Europene în Ucraina, Jan Tombinski, a reacţionat imediat şi s-a declarat "îngrijorat de modul în care au fost votate legile în Parlament.
Credibilitatea instituţiilor democratice şi a sitemului legal este în joc, a avertizat el.
Într-o luare de poziţie, făcută vineri publică, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă, Catherine Ashton, califică toate aceste măsuri ale puterii de la Kiev drept regretabile, care nu vor contribui la restabilirea încrederii.
Şefa diplomaţiei europene a pledat pentru o soluţie politică a crizei, soluţie care poate fi găsită doar prin dialog cu toate părţile implicate. În acelaşi timp, ea i-a cerut preşedintelui Viktor Ianukovici să acţioneze astfel încât legile care restrâng libertatea de expresie să fie revizuite.
În noiembrie când au decis să suspende semnarea documentelor de asociere şi liber schimb cu forul comunitar, autorităţile de la Kiev au invocat raţiuni de natură economică.
A fost preferată în schimb o apropiere de Rusia.
Kievul este, de atunci, scena unei mişcări de contestare fără precedent la adresa preşedintelui Viktor Ianukovici şi a guvernului.
#Ashton deeply concerned by developments in #Ukraine. Measures restrict fundamental rights of assembly & free speech http://t.co/CmTW5ekP0f
— EU External Action (@eu_eeas) January 17, 2014