UE: bilanț la un an de la declanșarea epidemiei de Ebola
Uniunea Europeană face vineri, la un an de la declanşarea epidemiei de Ebola, un bilanţ al sprijinului pe care îl acordă alături de partenerii externi.
17 Ianuarie 2015, 12:54
Uniunea s-a poziţionat, încă de la declanşarea epidemiei de Ebola în vestul Africii, în linia întâi de intervenţie.
Eforturile se concentrează în primul rând pe partea de cercetare, în condiţiile în care Lumea a fost luată pe nepregătite şi nu există un tratament de succes pentru combaterea febrei hemoragice, boală provocată de virusul Ebola.
„Nu există încă vaccin pentru Ebola, prin urmare trrebuie să urgentăm eforturile în domeniul cercetării. Cu banii alocaţi din programul Orizont 2020 şi cu sprijinul partenerilor din industiria de profil, grăbim dezvolatrea unui vaccin şi a testărilor clinice. Acestea sunt instrumentele prin care putem scăpa de ameninţarea Ebola odată pentru totdeauna” – a transmis, printr-un comunicat de presă, comisarul european pentru cercetare, inovare şi ştiinţă, Carlos Moedas.
Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)
Concret, Comisia Europeană finanţează, alături de industria pharma, opt proiecte de cercetare. Bugetul total al acestora este de 215 milioane de euro, la care executivul comunitar contribuie cu 114 milioane.
Proiectele vizează în principal creearea de vaccinuri: cinci iniţiative presupun cercetarea, dezvoltarea şi adaptarea produselor la standardele internaţionale în vigoare şi alte trei proiecte se axează pe dezvoltarea unor teste rapide de diagnosticare a febrei hemoragice.
Totodată, Comisia anunţă că va detaşa în următoarele zile patru echipe de epidemiologi, vorbitori de limbă franceză, pentru a ajuta comunităţile rurale din Guineea.
Precizările au fost astăzi de Comisiela un an de la declanşarea epidemiei de Ebola care a răvăşit vestul Africii.
Tot vineri, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a transmis, într-un raport, că numărul îmbolnăvirilor scade de la o săptămână la alta şi că experţii au motive să fie optimişti.
Potrivit bilanţului oficial, aproape 8.500 de oameni au murit de la declanşarea epidemiei de Ebola.