Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Sectorul vitivinicol "a atras cele mai multe fonduri europene"

Comisarul european pentru agricultură Dacian Cioloş a afirmat că sectorul vitivinicol este unul dintre cele mai dinamice domenii ale agriculturii europene.

EuranetPlus.

Articol de Mihaela Mihai, 04 Iunie 2013, 10:40

Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a fost luni invitatul celui de-al 36-lea Congres mondial al viei şi vinului, care a început la Bucureşti.

Congresul reuneşte aproape 550 de participanţi din 44 de ţări, iar tema de anul acesta, "Via şi vinul - între tradiţie şi modernitate", oferă, potrivit organizatorilor, posibilitatea unor dezbateri largi pe domenii de interes, cu accent pe păstrarea tradiţiilor din diferite regiuni ale globului.

Dacian Cioloş a afirmat că sectorul vitivinicol este unul dintre cele mai dinamice domenii ale agriculturii europene.

"În ciuda crizei, care a afectat multe sectoare ale economiei europene, mai ales în ce priveşte competivitatea, capacitatea de export, vinul este unul din domeniile în care exporturile europene cresc de la un an la altul în această perioadă. Dar pentru a menţine ritmul e nevoie în viitor de inovare, de cercetare de la viţa-de-vie până la vinul din sticlă", a spus comisarul european pentru agricultură.

Audio: "Via şi vinul - între tradiţie şi modernitate"

Dacian Cioloş a mai precizat că acest sector a atras cele mai multe fonduri europene şi că de anul viitor acestea ar putea fi suplimentate.

Înaltul oficial european va merge marţi în judeţul Argeş, în localitatea Mărăcineni, unde va participa la o altă conferinţă, dedicată de această dată sectorului pomicol din România.

Vor fi analizate strategii şi mijloace de relansare la nivel naţional şi european pentru perioada 2014-2020.

Nu este pentru prima oară când Dacian Cioloş vine în ţara noastră.

În urmă cu două săptămâni el a vorbit la Bucureşti despre viitoarea politică agricolă comună şi a anunţat că proprietarii de terenuri agricole vor fi stimulaţi de anul viitor să arendeze sau să vândă fermierilor activi suprafeţele nelucrate.

În acest caz, ei vor primi subvenţia de la Uniunea Europeană şi un plus de 20% din acest sprijin.

Tot în urmă cu două săptămâni, comisarul european pentru agricultură a mai anunţat că tinerii fermieri ar putea beneficia de o creştere a plăţilor directe în primii cinci ani după instalare.

În opinia sa, plăţile directe pot fi un instrument care să faciliteze pentru tinerii fermieri accesul la credite.