Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Rata şomajului în UE, în stabilizare

Rata şomajului în Uniunea Europeană a rămas constantă în luna august, comparativ cu iulie, indică datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică Eurostat.

Euranet Plus.

02 Octombrie 2013, 08:53

Potrivit datelor publicate marţi de Eurostat, comparativ cu anul trecut, rata şomajului a crescut în 16 state membre, a scăzut în 11 şi a rămas stabilă în Polonia.

În România, numărul şomerilor a crescut în primele 8 luni ale anului, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 50.000.

În august, numărul celor fără o slujbă a crescut faţă de iulie cu 5.000.

Austria, cu 4,9%, Germania - 5,2% şi Luxemburg - 5,8% sunt, în continuare, statele cu cele mai mici rate ale şomajului, în vreme ce Grecia, cu aproape 28%, şi Spania, cu 26,2%, sunt statele cu cele mai multe persoane care nu au o slujbă.

În Italia, o altă mare economie plasată de specialişti pe marginea prăpastiei, rata şomajului a ajuns în luna august la 12,2%, un nivel record.

Audio: În România, numărul şomerilor a crescut în primele 8 luni ale anului.

În zona euro, şomajul în luna august a fost de 12%, în stabilizare, comparativ cu luna iulie.

Această tendinţă se păstrează şi în Uniunea Europeană, în ansamblu, cu un procent de 10,9%.

Grafic: Rata şomajului în UE, luna august 2013. Sursa: Eurostat.(clic pe poză pentru mărire)

Astfel, potrivit Eurostat, în luna august, peste 26,5 milioane de cetăţeni ai Uniunii nu aveau o sluijbă. Peste 19 milioane dintre ei sunt cetăţeni ai statelor din zona euro.

O mare problemă rămâne cea a tinerilor şomeri, fapt admis şi asumat în repetate rânduri de Comisia Europeană.

Statisticile arată că, în luna august, aproape 5,5 milioane de tineri sub 25 de ani nu aveau un serviciu, 3,4 milioane din zona euro.

Cu alte cuvinte, unul din cinci cetăţeni europeni cu vârsta sub 25 de ani nu îşi poate găsi un loc de muncă.

Lucrurile s-au îmbunătăţit comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, dar timid. Scăderea numărului şomerilor în rândul tinerilor din zona euro, de pildă, este de doar 52.000.