Progresele către o Piaţă Unică Digitală "sunt inegale"
Comisia Europeană a dat publicităţii raportul anual privind performanţele înregistrate de statele membre ale Uniunii în sfera digitală.
Articol de Arina Petrovici, 24 Mai 2016, 08:37
Comisia Europeană a dat publicităţii raportul anual privind performanţele înregistrate de statele membre ale Uniunii în sfera digitală.
Potrivit documentului, progresele către o Piaţă Unică Digitală sunt inegale.
Comisia Europeană a monitorizat aplicarea reformelor în sectorul digital la nivel naţional şi, înaintea Consiliului Competitivităţii, care va avea loc săptămâna aceasta, a formulat o serie de recomandări menite să ducă la rezultate mai bune în ce priveşte aria de acoperire, serviciile publice online, competenţele electronice şi comerţul pe internet.
AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.
Executivul de la Bruxelles a publicat luni şi un raport complet vizând noul index internaţional al performanţelor digitale, în cadrul căruia sunt comparate ţările membre ale Uniunii Europene cu alte 15 state.
Datele arată că ţările europene cele mai competitive – Suedia, Danemarca şi Finlanda – conduc şi la nivel mondial, fiind urmate de Coreea de Sud şi de Statele Unite.
Andrus Ansip, vicepreşedintele Pieţei Unice Digitale, a evidenţiat faptul că, potrivit datelor, comerţul online nu se desfăşoară la cele mai ridicate cote. Ansip a anunţat că, în curând, Comisia va prezenta un set de propuneri dedicate impulsionării comerţului pe internet la nivel european.
Adică – a spus oficialul –, vor fi eliminate barierele care descurajează comerţul transfrontalier şi împiedică oamenii să acceseze cele mai competitive oferte online.
La rândul său, comisarul pentru Economie şi Societate Digitală Günther Oettinger a salutat performanţele digitale ale Europei la nivel global, dar a punctat faptul că unele ţări membre s-ar putea descurca mai bine.
De aceea, a explicat Oettinger, Bruxelles-ul a venit cu recomandări care să ajute statele blocului comunitar să-şi amelioreze progresele electronice în beneficiul societăţii şi economiei şi să poată contribui, astfel, la crearea Pieţei Unice Digitale.
România, în topul țărilor cu gospodării cu acces la internet ultrarapid
Tot luni, Comisia Europeană a dat publicităţii un Eurobarometru privind comunicaţiile electronice.
Studiul arată că, anul trecut, accesul la internetul mobil a crescut semnificativ: 69% dintre gospodării au cel puţin un membru care are acces la internet mobil, adică un plus de 21 de puncte faţă de anul 2014.
În ce priveşte conectivitatea, doar 8 procente dintre gospodăriile din Europa au acces la internet ultrarapid, în condiţiile în care, obiectivul pentru 2020 este de 50%.
Cele mai avansate ţări la acest capitol sunt România, Suedia şi Letonia.