Nominalizările pentru Premiul Saharov, anunțate de PE
Parlamentul European a anunțat nominalizările pentru Premiul Saharov pentru libertatea de gândire şi apărarea drepturilor omului.
Articol de Mihaela Mihai, 26 Septembrie 2014, 11:55
Irakianul Mahmoud Al ‘Asali, profesor de drept la Universitatea din Mosul, și Patriarhul catolic caldeean al Babilonului, Louis Raphael Sako, au fost nominalizați pentru că au avut curajul să apere drepturile creștinilor, amenințați de militanții grupării teroriste Statul Islamic . Profesorul a fost ucis în iulie chiar de jihadiști.
Tot pentru protecția creștinilor s-au remarcat și trei organizații caritabile din Orientul Mijlociu.
Un blogger egiptean Alaa Abdel Fattah a fost reținut anul trecut la Cairo pe motiv că ar fi încercat să organizeze proteste politice fără autorizație. Acum a fost nominalizat pentru spiritual său civic, la fel ca și doi cântăreți de rap din Maroc și din Tunisia.
Audio: Nominalizările pentru Premiul Saharov, anunțate de Parlamentul European.
Pe listă figurează și activista americană născută în Somalia, Ayaan Hirsi Ali, apărătoare a drepturilor femeii în societățile islamice, Denis Mukwege, medic ginecolog congolez, specializat în tratarea victimelor violurilor, și Leyla Yunus, din Azerbaidjan, activistă pentru drepturile omului și director al Institutului pentru Pace și Democrație.
În fine, Premiul Saharov ar putea merge în acest an și la Mișcarea ucraineană proeuropeană EuroMaidan, reprezentată , printre alții de jurnalistul Mustafa Nayem, de origine afgană, și cântăreața Ruslana, celebră după ce a câștigat concursul Eurovision.
Câștigătorul Premiului Saharov va fi anunțat luna viitoare.
Distincția a fost acordată pentru prima oară în 1988 şi are ca scop să onoreze persoanele sau organizațiile care fac eforturi pentru drepturile omului și libertățile fundamentale.
Anul trecut premiul a fost acordat adolescentei pakistaneze, Malala Yousafzaï, împușcată în cap de talibani pentru că a apărat dreptul fetelor la educație.
Au mai câștigat de-a lungul timpului Nelson Mandela, fostul președinte al Africii de Sud, devenit simbol al luptei împotriva discriminării rasiale, sau fostul secretar general al Națiunilor Unite, Kofi Annan.
Premiul poartă numele fizicianul rus Andrei Dmitrievici Saharov, și inventatorul bombei cu hidrogen. Îngrijorat de implicaţiile muncii sale, el a încercat să sensibilizeze publicul cu privire la pericolul cursei pentru înarmare nucleară.
Eforturile s-au dovedit parţial un succes, odată cu semnarea Tratatului de interzicere a testelor nucleare în 1963, iar în 1975 a câștigat Premiul Nobel pentru Pace.
În fosta Uniune Sovietică, el a fost considerat un dizident subversiv.