Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Marea Britanie ar putea trece la un alt model economic și fiscal

Marea Britanie ar putea trece la un alt model economic și fiscal pentru a-și menține competitivitatea dacă va părăsi UE fără a obține accesul dorit pe piața unică europeană.

Marea Britanie ar putea trece la un alt model economic și fiscal

17 Ianuarie 2017, 11:21

Marea Britanie ar putea reduce impozitele pentru companii pentru a contracara taxele vamale europene care s-ar putea aplica după BREXIT, a spus ministrul finanţelor, Philip Hammond, înaintea discursului de marti, în care premierul britanic Theresa May va anunţa planurile guvernului pentru ieşirea din Uniunea Europeană.

Marea Britanie ar putea trece la un alt model economic și fiscal pentru a-și menține competitivitatea dacă va părăsi Uniunea Europeană fără a obține accesul dorit pe piața unică europeană, a indicat ministrul finanțelor, Philip Hammond, într-un interviu acordat unui cotidian german.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

El a subliniat că ţara sa are nevoie de oameni care să vină şi să muncească pentru ca economia sa funcţioneze, dar că este nevoie de un control global al migraţiei.

Întrebat despre posibilitatea ca Marea Britanie să devină un paradis fiscal, Hammond a avertizat că, dacă țara sa 'nu are acces la piața europeană', ar putea 'schimba modelul economic' pentru 'a recâștiga competitivitatea'. El a lăsat să se înțeleagă că Regatul Unit ar putea reduce taxele și impozitele pentru companiile cu sediul în această țară, pentru a rămâne competitive în pofida taxelor vamale europene.

Premierul britanic, Theresa May, va susține, mâine, un discurs în care va detalia strategia pe care o va urmări în negocierile privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Șefa executivului de la Londra este criticată pentru că nu oferă detalii despre planul ei privind Brexitul, singura informație concretă până în prezent fiind că va activa până la sfârșitul lunii martie articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care se declanșează procesul formal de separare a unei țări de blocul comunitar și stabilește în principiu o perioadă de doi ani pentru negocierea condițiilor acestei separări.

Premierul Theresa May și-a stabilit ca obiectiv limitarea substanțială a imigrației, inclusiv printr-o posibilă eliminare a libertății de circulație a forței de muncă, dar dorește ca societățile britanice să beneficieze în continuare de accesul neîngrădit pe piața unică.

Celelalte 27 de state membre ale UE refuză să lase Marii Britanii alegerea unui Brexit 'a la carte' și vor să fie ferme în privința viitorului acces la piața unică, opunându-se ca Londra să poată beneficia de acest lucru dacă nu respectă principiul liberei circulații a persoanelor.