Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Libera circulaţie a muncitorilor în Uniunea Europeană

Deşi dreptul de a lucra într-un alt stat membru este prevăzut în Tratatul de bază al UE, sunt încă numeroase cazuri de discriminare bazată pe naționalitate, a spus Edit Bauer.

Euranet Plus.

Articol de Mihaela Mihai, 07 Noiembrie 2013, 10:45

Comitetul pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale a Parlamentului European şi-a anunţat susţinerea pentru libera circulaţie a muncitorilor în Uniunea Europeană.

Un document adoptat de Comitet cere o mai bună respectare a normelor în domeniu.

Documentul întocmit de raportorul creştin democrat slovac, Edit Bauer, propune mai multe măsuri menite să-i ajute pe cetăţenii europeni care doresc să lucreze într-un alt stat membru.

Printre acestea - furnizarea de mijloace adecvate de atac la nivel naţional în cazul în care sunt supuşi discriminării şi înfiinţarea de puncte de contact şi informare.

În timpul discuţiilor, Edit Bauer a amintit că deşi dreptul de a lucra într- un alt stat membru este prevăzut în Tratatul de bază al Uniunii Europene, sunt încă numeroase cazuri de discriminare bazată pe naţionalitate.

Audio: Un document adoptat de Comitet cere o mai bună respectare a normelor în domeniu.

Ea a mai spus că noile norme au ca scop clarificarea şi o mai bună respectare a drepturilor, dar nu creează obligaţii noi statelor membre.

Edit Bauer a subliniat că o bună funcţionare a pieţei unice ar trebui să includă o buna circulaţie a lucrătorilor.

Legislaţia în vigoare prevede că muncitorii din Uniune care se confruntă cu discriminarea pe motive de naţionalitate trebuie să primească mijloace eficiente de protecţie juridică şi căile de atac.

Votul din Comitet consolidează însă rolul partenerilor sociali (ONG-uri, asociaţii, sindicate), în sprijinirea victimelor care se adresează justiţiei.

Documentul raportorului Edit Bauer, care este în fapt un proiect de directivă, aduce de asemenea clarificări în ceea priveşte aplicarea normelor legate de condiţiile de muncă, în special în ceea ce priveşte remunerarea şi concedierea, accesul la avantaje sociale şi fiscale, dar şi la formarea profesională, locuinţe şi educaţie pentru copii.

Textul stabileşte totodată, un mandat cu care Parlamentul European urmează să înceapă negocierile cu guvernele statelor membre.

Potrivit datelor Comisiei Europene, în 2012, 6,6 milioane de cetăţeni ai Uniunii au locuit şi lucrat într-un alt stat membru, reprezentând peste 3 la sută din numătorul total de muncitori ai Uniunii.

În plus 1,2 milioane de persoane au avut domiciliul într-un stat, dar au lucrat în altul.

Un studiu din 2011 a arătat că 15 la sută din cetăţenii Uniunii nu se gândesc să lucreze într-un alt stat membru, din cauza obstacolelor.