Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Îmbunătăţirea sistemului european de apărare comercială

Revizuirea periodică a sistemului european de apărare comercială este necesară pentru a garanta relevanța normelor față de noile provocări apărute în economia mondială.

EuranetPlus.

11 Aprilie 2013, 16:04

Instrumentele de apărare comercială sunt mijloacele legale prin care companiile europene pot răspunde practicilor comerciale neloiale din țările terțe, cum ar fi dumpingul sau subvențiile, pentru a restabili condiții de concurență echitabile pentru propriile afaceri.

Sistemul european de apărare comercială respectă cele mai înalte norme juridice ale Uniunii Europeme și Organizației Mondiale a Comerțului.

Cu toate acestea, revizuirea periodică este necesară – în cadrul juridic respectiv – pentru a garanta relevanța normelor față de noile provocări apărute în contextul unei economii mondiale în permanentă schimbare.

Audio: Revizuirea sistemului european de apărare comercială.


Propunerile de miercuri ale Comisiei au drept scop revizuirea și îmbunătățirea pragmatică și echilibrată a instrumentelor de apărare comercială ale Uniunii în beneficiul tuturor părților interesate – de la producători și importatori până la întreprinderile mici, mijlocii și mari și, bineînțeles, consumatori.

Ele vin după o perioadă de reflexie de un an si jumatate si după o consultare publică privind problemele pe care trebuie sa le rezolve companiile europene atunci cand se confrunta cu practice neloiale.

Ar fi vorba în primul rând de importuri la preţuri de dumping sau care beneficiază de subvenţii neloiale, astfel că Bruxelles-ul își propune sa informeze din timp firmele europene în privinţa oricăror măsuri anti-dumping.

De asemenea, potrivit propunerilor de miercuri, importatorii ar urma să primească înapoi taxele percepute în cazul în care se constată că nu este necesară menţinerea pentru o perioadă de cinci ani a instrumentelor de apărare comercială.

Comisia Europeană îşi rezervă totodată dreptul de a proteja industria europeană prin începerea unei investigaţii din oficiu, atunci când există riscul unor măsuri de retorsiune.

O altă propunere vizează descurajarea partenerilor comerciali cu practici neloiale prin impunerea de taxe mai mari asupra importurilor din ţările care, de exemplu, creează “distorsiuni structurale” pe piaţa materiilor prime.

Comisarul European pentru Comerţ, Karel De Gucht, a descris propunerile drept echilibrate.

Ele urmează să fie aprobate de Consiliul şi Parlamentul European, iar intrarea lor în vigoare ar urma să aibă loc cel mai probabil anul viitor.

Alte masuri non-legisilative vizează facilitarea cooperării cu firmele şi asociaţiile profesionale care fac obiectul unor anchete şi o mai bună supraveghere a fluxurilor comerciale.