Grecia a primit încă un împrumut de urgenţă, de un miliard de euro
În iulie, a fost aprobat cel de-al treilea plan de asistenţă pe trei ani acordat Greciei, în valoare de 86 miliarde de euro.
Articol de Arina Petrovici, 31 Decembrie 2015, 11:32
Grecia a primit încă un împrumut de urgenţă, în valoare de un milliard de euro, prin Mecanismul European de Stabilitate, după ce Atena a îndeplinit toate condiţiile necesare.
Între succese figurează privatizarea a 14 aeroporturi şi - urmează, în primele zile din ianuarie – cea a portului Pireu.
Noua tranşă de un milliard de euro este a treia plată realizată de Mecanismul European de Stabilitate, după ce Parlamentul de la Atena a aprobat reorganizarea Fondului de privatizare şi revizuirea sectorului bancar, inclusiv modul în care sunt gestionate creditele neperformante.
Audio: Europa la zi. Euranet Plus.
În iulie, a fost aprobat cel de-al treilea plan de asistenţă pe trei ani acordat Greciei, în valoare de 86 miliarde de euro.
Preşedintele Mecanismului European de Stabilitate, Klaus Regling, şi-a exprimat speranţa că va continua buna cooperare cu partenerii eleni, astfel încât prima revizuire a programului să poată fi finalizată la începutul anului viitor.
“Numai o finalizare cu succes a acestei revizuiri poate duce la discuţii privind atenuarea poverii datoriei Greciei” – a mai spus Klaus Regling.
Cu două săptămâni în urmă, Guvernul de la Atena a semnat primul său mare acord de privatizare cu compania germană Fraport, acordându-i un contract de 1,23 miliarde de euro pentru a concesiona şi gestiona 14 aeroporturi regionale din Grecia.
Fraport a acceptat să plătească taxe anuale de închiriere în valoare de aproximativ 23 milioane de euro pentru concesionarea aeroporturilor timp de 40 de ani.
Preşedintele Agenţiei de Privatizare din Grecia declara că, anul viitor, Atena speră să strângă trei miliarde de euro din privatizări, o sumă dublă comparativ cu cifra inclusă în proiectul de buget (1,9 miliarde de euro), dar mai mică decât ţinta de 3,7 miliarde de euro inclusă în programul de asistenţă convenit de Grecia cu Uniunea Europeană şi cu Fondul Monetar Internaţional.
Şi, tot în conformitate cu memorandumul din iulie, Grecia va trebui să privatizeze rapid porturile şi operatorul reţelei energetice.
Agenţia de Privatizare din Grecia va anunţa la 12 ianuarie care sunt societăţile care au depus oferte pentru achiziţionarea a 51% din acţiunile portului Pireu – cel mai mare din ţară.
Potrivit media locale, 3 companii şi-au exprimat interesul: o societate chineză care a achiziţionat în 2008 două terminale ale portului Pireu, o companie daneză şi una filipineză.