Dreptul la asistență judiciară în întreg spațiul comunitar
Consiliul a adoptat Directiva privind asistența judiciară provizorie pentru persoanele suspectate sau acuzate, care sunt private de libertate.
15 Octombrie 2016, 11:15
Uniunea Europeană a adoptat noi norme care garantează dreptul la asistență judiciară în cadrul procedurilor penale și acordarea uniformă a acesteia în întreg spaţiul comunitar.
Consiliul a adoptat Directiva privind asistența judiciară provizorie pentru persoanele suspectate sau acuzate, care sunt private de libertate, și asistența judiciară în cadrul procedurilor aferente mandatului european de arestare.
AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.
Prin „asistență judiciară” se înțelege sprijinul financiar sau judiciar primit de o persoană suspectată sau acuzată, care nu dispune de resursele necesare pentru a acoperi cheltuielile de judecată.
Noile norme vor garanta dreptul la asistență judiciară și acordarea uniformă a acesteia pe întreg teritoriul uniunii.
Persoanele suspectate sau acuzate ar trebui să beneficieze de asistență judiciară încă din primele etape ale procedurilor penale. Această asistență va fi acordată în baza unor criterii clar definite în directivă.
Frans Timmermans, prim-vicepreședinte responsabil cu statul de drept și Carta drepturilor fundamentale, a declarat că „Oricine face obiectul procedurilor penale are dreptul la protecție juridică și la un avocat pe care să și-l poată permite. Acest lucru definește statul de drept."
La rândul său, Věra Jourová, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, a subliniat că „Asistența judiciară este esențială pentru a garanta accesul la un sistem juridic echitabil care vine în ajutorul tuturor, inclusiv al celor mai săraci.
În ultimii ani am consolidat drepturile procedurale şi orice persoană suspectată sau acuzată în Europa va avea dreptul la un proces echitabil.”
Noua directivă garantează acordarea rapidă a asistenței judiciare şi stabileşte criterii clare pentru acordarea acesteia.
Şi persoanele care fac obiectul procedurilor aferente mandatului european de arestare vor avea, la rândul lor, dreptul la asistență judiciară. Acest drept se aplică atât în statul membru care execută un astfel de mandat, cât și în statul care l-a emis.
Directiva adoptată în această săptămână mai prevede că deciziile referitoare la asistența judiciară trebuie luate cu prudență și că cetățenii trebuie informați în scris atunci când cererea le este respinsă parțial sau în totalitate.
De asemenea, sunt stabilite reguli privind calitatea asistenței judiciare și formarea personalului implicat în procesul decizional, inclusiv a avocaților. În cazul încălcării drepturilor prevăzute de prezenta directivă, persoanele în cauză trebuie să dispună de o cale de atac eficientă.