Directivă privind amenajarea spațiului maritim
Statele Uniunii Europene au la dispoziţie o Directivă adoptată de eurodeputaţi cu ajutorul căreia pot gestiona mai bine activitățile care se desfășoară pe mare.
Articol de Victor Gheorghe, 23 Aprilie 2014, 10:17
Planificarea spaţiului maritim a apărut ca o necesitate.
Este vorba despre programarea momentului și locului în care se desfășoară activitățile umane pe mare.
Scopul este limitarea conflictelor între sectoare și încurajarea investițiilor, garantând previzibilitatea, transparența și norme mai clare.
Acest lucru va stimula dezvoltarea de surse de energie regenerabile și de rețele în domeniu, crearea unor zone marine protejate și facilitarea investițiilor în petrol și gaz.
Ideea Comisiei Europene este de a folosi un instrument unic menit să echilibreze dezvoltarea unor activități maritime.
Astfel, totul se va face mai simplu și cu costuri mai mici. Alt câştig ar fi intensificarea cooperării transfrontaliere între țările Uniunii Europene în materie de cabluri, conducte, căi navigabile, instalații eoliene, toate cu protejarea mediului.
Audio: Directivă privind amenajarea spațiului maritim.
Directiva adoptată de europarlamentari stabilește cerințe minime pentru elaborarea planurilor de amenajare a spațiului maritim național.
Aceste planuri vor identifica toate activitățile umane existente și cea mai eficientă modalitate de a le gestiona.
Deoarece multe dintre activități se desfășoară în afara frontierelor naționale, directiva va ajuta statele membre să coopereze mai bine.
Prin amenajarea spațiului maritim, operatorii vor ști ce, unde și perioada de timp în care o activitate poate avea loc.
De asemenea, amenajarea spațiului maritim va elimina reglementarea excesivă și complexitatea administrativă existentă.
De pildă, în unele țări, pentru obținerea unui permis pentru o fermă de acvacultură în larg trebuie contactate până la nouă agenții executive. O mai bună coordonare va accelera procedurile, fapt care va aduce beneficii economice.
De exemplu, prin câștigarea a 1, 2 sau 3 ani pentru investițiile în energii regenerabile și acvacultură în larg, ar putea fi generate câștiguri economice de 60 până la peste 600 de milioane de euro până în 2020.
După ce va fi adoptată de miniștri, statele membre trebuie să transpună directiva în legislația lor națională până în 2016 și să desemneze autoritatea competentă responsabilă cu punerea în aplicare a amenajării spațiului maritim.
De asemenea, statele membre trebuie să își elaboreze propriile planuri naționale până în 2021.