Comisia Europeană, reacție la criticile aduse de Amnesty International
Executivul comunitar "a luat notă" de raportul "cuprinzător" al Amnesty International, dar nu este de acord cu concluziile formulate în document
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 18 Ianuarie 2017, 11:28
Comisia Europeană a reacționat, astăzi, la criticile aduse de organizația Amnesty International în cel mai recent raport cu privire la legislația antiteroristă din Statele membre ale Uniunii Europene.
Executivul comunitar "a luat notă" de raportul "cuprinzător" al Amnesty International, dar nu este de acord cu concluziile formulate în document – a declarat, astăzi, la Bruxelles, purtătorul de cuvânt al Comisiei, Tove Ernst.
AUDIO: Europa la zi. EuranetPlus.
Raportul Amnesty reclama faptul că noile legi antiteroriste introduse în mai multe state membre ale Uniunii Europene, după atentatele din ultimii doi ani, sunt disproporţionate şi subminează drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului.
După ce susţine că a analizat legislaţiile antiteroriste adoptate recent de 14 state europene, organizaţia internaţională pentru apărarea drepturilor omului afirmă că respectivele acte normative au întărit puterile guvernelor în materie de supraveghere, au restrâns libertatea de exprimare a cetăţenilor, au permis ca starea de urgenţă să fie declarată cu mai multă uşurinţă, acordând puteri speciale serviciilor de securitate, fără să mai fie obligatorie obţinerea mandatului din partea justiţiei pentru percheziţii, reţineri sau interogatorii.
Acelaşi raport susţine că legile antiteroriste au afectat, în mod semnificativ, viaţa străinilor, a grupurilor etnice şi a minorităţilor religioase.
Răspunsul Comisiei a venit prompt şi a demontat aceste observaţii.
"Drepturile fundamentale nu sunt şi nu trebuie să fie sacrificate pentru combaterea terorismului în Uniune Europeană – a spus, astăzi, purtătorul de cuvânt al executivului comunitar, citat de Agerpres. Teroriştii atacă tocmai drepturile fundamentale, iar măsurile adoptate în domeniul securităţii nu trebuie să reducă standardele în ce priveşte protejarea drepturilor fundamentale, unul dintre pilonii pe care a fost construită Uniunea. Dimpotrivă, toate măsurile de securitate trebuie să fie în conformitate cu principiul necesităţii, proporţionalităţii şi legalităţii. Comisia nu împărtăşeşte punctul de vedere al Amnesty International, că măsurile antiteroriste pun în pericol drepturile fundamentale în Uniunea Europeană" - a subliniat oficialul european.